Souhrn 26. 9. na trzích USA

27.09.2005 | , Proventus Finance
INVESTICE


Cena ropy po delší době výrazněji posílila, když škoda způsobená hurikánem Rita se stala zřejmější       Je nepochybné, že hurikán Rita, stejně jako Katrina, měl a stále má negativní dopad na energetickou infrastrukturu....

a ... Přestože celkové škody způsobené hurikánem Rita nejsou ani zdaleka tak tíživé jako v případě Katriny, zcela jistě přispívají k obavám z nedostatku dodávek ropy. Cena ropy tak po delším odmlčení opět výrazněji posílila. Po krátkém počátečním oslabení cena ropy začala stoupat a konec obchodování ji zastihl na 65.82 USD za barel, tedy o 2.5% výše oproti pátečnímu závěru.

 

Obrácený vývoj zaznamenaly americké akciové indexy, které v průběhu dopoledního obchodování posilovaly, ale nakonec skončily jen s mírnými zisky. Index Dow Jones industrials přidal 24.04 bodů na 10,443.63  bodů. Nasdaq posílil o 4.62 bodů na 2,121.46 a S&P vzrostl o 0.34 bodů na 1,215.63 bodů. Výnos desetiletého státního dluhopisu stoupl z 4.25% na 4.29%. 

 

V průběhu pondělního obchodování posilovaly především energetické společnosti i přesto, že rafinérie řady z nich jsou v současné době stále uzavřeny a některá zařízení jsou poničena či ztracena. Společnost Valero Energy získala 2%. Diamond Offshore a Rowan Dribling si připsaly 4%, resp. 0.84%. Rostly i akcie dalších ropných společností, jako jsou např. Exxon Mobil, Apache a Halliburton. Dařilo se i sektoru materiálů a polovodičů. Letecká společnost Boeing se dohodla na podmínkách smlouvy se stávkujícími mechaniky a akcie společnosti získaly 2.33%. Hliníková společnost Alcoa oslabila o dalších 0.9%. Naopak dobře si vedla společnost Southern Peru Copper, jejíž akcie vyskočily o 4.5%.   

 

Prodeje stávajících domů v USA v měsíci srpnu vzrostly o 2% na 7.29 mil. jednotek a zůstávají tak na velice silné úrovni. Prodeje za červenec byly revidovány dolů na 7.15 mil. z dříve reportovaných 7.16 mil. Srpnové prodeje stávajících domů jsou o 7.8% vyšší oproti stejnému období minulého roku a jde o druhé nejvyšší prodeje vůbec. Hurikán Katrina významně narušil chod ekonomiky USA, avšak jeho skutečný dopad na trh s nemovitostmi bude možné s jistotou tvrdit až po uplynutí několika měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE