Čtvrteční obchodní session na Wall Street se opravdu vydařila

30.09.2005 | , Afin Brokers
INVESTICE


Čtvrteční obchodní session na Wall Street se opravdu vydařila, neboť hlavní akciové indexy zaznamenaly zajímavé zhodnocovací posuny, které jistě musely zaujmout stálé...

...i příležitostné investory na akciových trzích. Navíc v těchto dnech nově přistoupivší investoři po poklesech trhu ovlivněných dopady po přírodních jevech typu hurikánů, kteří si uvědomili objektivní proces opětovného nárůstu trhu po těchto událostech, musejí být nyní po několika dnech pozitivních tradingů se svými výnosy spokojeni. Na trhu byly včera zcela pominuty obavy z vyšších cen energií a participanti trhu se spíše zaměřili na doplnění svých portfolií v závěru třetího čtvrtletí t.r. tituly se zajímavými cenami po prodělaných korekcích a tato idea se ukázala být správnou a vyplatila se.

Hlavní akciové indexy jsou před posledním tradingem měsíce i před uzávěrkou 3. čtvrtletí t.r. na těchto hodnotách:
Blue chips index Dow Jones Industrial Average je na 10552,78 bodů (+79,69 bodů, resp. +0,76%) s tím, že nejvíce plusové tituly ve skupině TOP 3 jsou AIG, American Express (AXP) a IBM, na druhé straně pole jsou minusové tituly ve FLOP 3 se složením United Technologies (UTX), Merck Pharma (MRK) a SBC Communicat. (SBC). Jedná se čtvrtý pozitivní closing indexu v řadě za sebou.
Technologicky zabarvený index Nasdaq Composite má úroveň 2141,22 bodů (+25,82 bodů, resp. +1,22%). Jedná se o největší jednodenní nárůst indexu za poslední takřka 3 měsíce.
Širší index Standard and Poor´s 500 se nachází na stavu 1227,68 bodů (+10,79 bodů, resp. +0,89%). U tohoto indexu jde o páté plusové zakončení v řadě za sebou.
Zobchodované objemy se tentokrát ukázaly celkem víceméně být lehce nad průměrem a tudíž na NYSE se zobchodovalo 1,62 mld kusů akcií a na Nasdaq to bylo 1,82 mld kusů akcií.

Cena ropy na NYMEX se tentokrát držela celkem „na uzdě“ a realizovala closing na úrovni 66,79 USD za barel, když v průběhu dne byla na maximu 67,20 USD za barel.

Potvrdilo se mínění ekonomů v oblasti výhledu americké ekonomiky a výše ukazatele GDP, který byl reportován přesně dle mínění ve výši 3,3% p.a. Druhé čtvrtletí t.r. tedy skončily pro růst US ekonomiky tímto finálním číslem.

Oblast státních dluhopisů, resp. Treasury market se podle svého benchmarkového titulu pohybuje na kursu 99 22/32 % nominální hodnoty (-7/32 % nominální hodnoty) s výnosem 4,29 % p.a.

Dnešní makroukazatele dle ekonomického kalendáře budou obsahovat tyto položky: Personal Income za srpen s očekávanou hodnotou 0,4%, dále Personal Spending za srpen (očekávání -0,2%). Následovat bude Michigan Sentiment (rev.) za září s očekáváním cifry 79,0 a nakonec se dočkáme reportu Chicago PMI za září s anticipovanou hodnotou 51,0.

Na forexovém trhu se cros rates EUR/USD pohybují na hranici 1,2022 a JPY/USD je na hranici 113,30. Zlato na NYMEX se obchoduje za cenu 473,30 USD za trojskou unci. Severomořská ropa Brent nyní stojí 63,59 USD za barel a Light Sweet Crude Oil November Delivery je na NYMEX za 66,58 USD za barel.

Afin Brokers, a.s.
Ing. J. Stoulil

Autor článku

Ing. Josef Stoulil  

Články ze sekce: INVESTICE