Souhrn 5. 10 na trzích USA

06.10.2005 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akciové trhy pokračovaly v silných poklesech       Ve středu na akciových trzích pokračovaly velké prodeje. Index Dow Jones poklesl o 123.75 bodů na hodnotu 10 317.36 bodů, Nasdaq se snížil o 36.34 bodů na...

... 2 103.02 a S&P se oslabil o 18.8 bodů na 1 196.39 bodů. Ztráceli i akcie ropných společností a stavebních firem. Z Dowova indexu se nejlépe dařilo American Express. Nejhůře naopak gigantu General Motors, který poklesl o 4.82%. Došlo k tomu poté, co oznámil prodej svého podílu ve Fuji Heavy Industries.

 

            Ceny ropy klesaly spolu s akciovými trhy, ačkoliv došlo k poklesu zásob ropy a benzínu. Poptávka v USA po ropných produktech se snížila oproti stejnému období minulého roku. Cena ropy klesla o 1.74 % na 62.79 USD za barel.

 

            Uvažuje se, že takovéto silné poklesy mohou být příznakem korekce trhu. Na druhou stranu se ukazují i určité fundamentální problémy v silné ekonomice USA. Neboť existují určité inflační signály, které vyvolávají obavy obchodníků na trhu akcií. Ať už jde o rostoucí ceny energie, které zvyšují náklady, zvyšování úrokových sazeb Federal Reserve. Dále index S&P pokles pod svůj 50-denní a 200-denní klouzavý průměr. Reportovaný index ISM služeb, poklesl na 53.3 v září z hodnoty 65 bodů. Očekávání poklesu byla na 61 bodů. Index cen služeb byl naopak nejvyšší od roku 1997. Zde lze ale současně nalézt určitý rozpor s dříve zveřejněným ukazatelem ISM výroby, který vykázal naopak růst.

 

            Ve středu silně celkově oslabil sektor biotechnologie poté, co společnost Human Genome Sciences oznámila, že lék na vředy při testování zcela neobstál. Akcie společnosti poklesly o 29%.

 

            Velké poklesy zaznamenaly i společnosti ADC Telecommunications a výrobce software Mercury Interactive, které ztratily 13.5% a 14.4% s tím, že obě uvedly, že zřejmě nesplní očekávání zisků. Stavební firma Hovnanian se snížila o 2.2% přes report 61.5%  růstu v kontraktech v září oproti září minulého roku. Akcie Pulte Homes poklesly o 5.3% a akcie Ryland Group o 2.7%.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE