BHS: ČEZ - vyšší dividenda ? Berme ji, jaká je...

04.04.2006 | , BH Securities
INVESTICE


Podle nedělních a včerejších informací je pravděpodobné, že společnost ČEZ vyplatí vyšší dividendu. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban a po té i...

...vláda prosazují výplatu tzv. „povodňové dividendy“, v rámci níž by stát inkasoval dodatečné cca 2 mld Kč. Hrubá dividenda by se tak mohla pohybovat mezi 15 až 17 Kč na akcii.
To je výrazný rozdíl proti 9 Kč na akcii za rok 2004. Výplatní poměr v roce 2004 činil cca 51%, nyní by to v případě 15 – 17 korunové dividendy by to bylo cca 54 až 56%.
Samotná společnost již dříve ústy svého generálního ředitele Martina Romana uvedla, že chce dividendovou politiku změnit směrem nahoru, detailní mechanismus, či pravidla pro stanovení dividendy zatím neuvedla.
Kolem výplaty se rozproudila debata nad tím, zda je postup vlády správný, či ne, do jaké míry je populistický a předvolební, ale skoro se zdá, že uvažovat nad tím je tak trochu ztrátou času. Dávno před návrhem „povodňové dividendy“ bylo jasné, že vliv státu v ČEZu přímo i nepřímo byl a bude dále, dokud ČEZ nebude privatizován, a je třeba ČEZ (a jeho akcie) tak brát. To, že zrovna peníze z dividend půjdou na škody způsobené povodněmi, je z pohledu akcionáře jedno, z pohledu občana může být užitečnější vědět, na jaký účel stát peníze použije. Samotný výplatní poměr se zdá být blízko hodnotám z minulých let. Závěrem pak nepřekvapí, že návrh vzešel ze strany ministerstva průmyslu a obchodu, neboť samotný ministr rád zvíří hladinu kapitálového trhu, vzpomeňme jen na výroky o privatizaci ČEZu.
Jediné co je podstatné z pohledu akcionáře je, zda stát prosadí na valné hromaděn nějaký pevný mechanismus stanovení dividend, což by bylo pro investory transparentnější a pro akcie ČEZu prospěšnější.
Jediné co je podstatné z pohledu občana je, jak vypadá, či bude vypadat státní rozpočet v dalších létech a nejen jedna jeho příjmová a výdajová položka.
(Zdroj: ČEZ, HN, Reuters)

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE