Členové AKAT spravují miliardový majetek

15.05.2006 | , Finance.cz
INVESTICE


Téměř 350 miliard korun měli ve své správě obchodníci s cennými papíry na konci prvního čtvrtletí letošního roku, tj. o 5 % více než ve čtvrtletí předchozím.

Objem majetku, individuálně obhospodařovaného obchodníky s cennými papíry, členy Asociace pro kapitálový trh (AKAT), dosáhl na konci prvního čtvrtletí  letošního roku 346,68 miliard korun. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím tak došlo k více jak šestnáctimiliardovému navýšení, což představuje 5 %ní nárůst spravovaných aktiv.

Ze zprávy asociace je zřejmé, že tuzemský kapitálový trh je z pohledu správy aktiv neboli asset managementu dosti koncentrovaný, jelikož pět největších společností spravuje podle statistik AKATu 88 % trhu. Vedoucí postavení si drží ČSOB Asset Management, který má pod svým dohledem téměř 95 mld. Kč, dále následuje ING Investment Management s 72 a Komerční banka s 60 miliardami.
   
„Nárůst objemu aktiv svěřených profesionálním správcům dokumentuje nejen bohatnutí české společnosti, ale i prohlubování důvěry mezi investory a poskytovateli investičních služeb,“ říká Daniel Drahotský, vedoucí sekce asset managementu AKAT. „Očekávám, že si ČR relativně vysoké tempo růstu udrží ještě několik let,“ dodává a poukazuje na předpokládané rozšíření tradičního okruhu klientů asset managementu o nové realitní fondy a speciální fondy kvalifikovaných investorů.

Zdroj: Tisková zpráva AKAT

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE