S-BOX nápravných zařízení: Výnos s „vězeňským“ indexem

17.01.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Již 14 členů má dnes rodina indexů S-BOX stuttgartské burzy, nejkurióznějším je však určitě „S-BOX nápravných zařízení“. Protože barometr není nic jiného než „vězeňským“ indexem.

„S-BOX nápravných zařízení“ odráží vývoj kurzů společností, které buď staví či provozují vězeňská zařízení nebo jejichž předmětem podnikání je poskytování privátních ochranných pobytů, případně vyvíjejí technologie, které tato „vězení“ podporují. Zvláště v USA je trh s privátních vězení obzvláště výnosný. Důvodem je to, že státní věznice jsou přeplněné, a proto musí být zesíleno využití věznic soukromých.

Není divu: Více než 2,1 milionu lidí v USA je uvězněno, což představuje celkem 0,7 procenta obyvatelstva. A protože vláda Spojených států zostřila imigrační zákony, mílovými kroky stoupá i počet zatčených. Každý den se tisíce Latinoameričanů pokoušejí ilegálně překročit mexicko-americkou hranici. Doposud byly zpravidla ihned odsunuti zpátky. Ovšem na jaře schválený zákon již připouští nejen zatčení, ale i uvěznění imigrantů. Po přepočtech amerického imigračního úřadu a celní správy může být v roce 2007 každou noc zatčeno v průměru 27.500 utečenců. To by bylo o 6700 více než letošním roce.

ZJ.gif

„S-BOX nápravných zařízení“ v současnosti zahrnuje čtyři společnosti – více jich v tomto sektoru globálně ani neexistuje. Podíl 30 procent – to je i maximální možná přípustná hranice – má Corrections Corp. of America (CCA). Podnik je s odstupem největším provozovatelem věznic v USA. Druhý člen indexu je Geo Group. Počtem vězeňských míst je Geo sice za CCA, ve světovém měřítku je však tato firma jedničkou branže. I číslo tři, Cornell, poskytuje vězňům „přístřeší“, ovšem ne s cílem je potrestat. Mnohem více se tato firma zaobírá nápravnými prostředky k opětovnému začlenění vězňů do společnosti. Čtvrtým ve svazku je Serco. Briti – také s 30 procenty – kooperují v mnoha oblastech s rukou zákona, mimo jiné s provozovatelem vojenských zařízení a vězení.

ZJ-hodnocení: Certifikát od Dresdner Bank nabízí investorům možnost participovat na nevšední, ovšem velmi růstové branži. Obchod s privátními poskytovateli vězení vzkvétá nezá-visle na konjunktuře, čímž je korelace s trhem relativně minimální. Proto se tento produkt hodí jako přimíchání do investičního portfolia, i když je index tvořen jenom čtyřmi firmami, čímž je málo diversifikován. Investoři by ovšem měli uvážit, že tento barometr je propočítáván v amerických dolarech, čímž podléhá měnovému riziku. Vyplácené dividendy jsou ovšem v plné výši reinvestovány.

Platforma indexů S-BOX je Joint-Venture mezi boerse-stuttgart AG a ZJ Consulting AG, přičemž ZJ-Holding se podílí na licencování indexu.

 


Autor článku

Martin Svoboda  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát