Co je to Carry Trade a oživí inflace zájem o tyto obchody?

17.02.2017 | , Finance.cz
INVESTICE


Finanční krize, kterou spustil pád investiční banky Lehman Brothers se rozšířila jako smrtelná nákaza do celého světa. Primárně postihla kapitálové trhy a jejich hlavní účastníky - banky, následně se přetavila do komplexních ekonomických systémů. Není divu, že finanční trhy po takovéto události změnily svůj charakter a už skoro nic není tak, jak bývalo. Bohatí soukromí investoři si v prostředí nulových až záporných úrokových sazeb zvykli držet hotovost a sedět na penězích. Po špatných zkušenostech z krize, kdy mnozí ztratili i kalhoty, se straní rizikových aktiv. Finanční nákaza způsobila ztrátu důvěry v bankovní systém. Hotovost držena jen tak na běžných účtech se stala pro mnohé komfortní, hlavně bezrizikovou investicí, na níž v čase deflace neprodělávali.

Nicméně konzervativismus by se 10 let po krizi mohl z trhů vypařit. I ti nejobezřetnější investoři nechtějí zůstat stranou, když slyší o optimistických vyhlídkách ekonomického růstu USA pod vedením a křídly nových reforem prezidenta Donalda Trumpa, návratu inflace a prvních kroků centrálních bank ke zvýšení úrokových sazeb. Právě vyšší úrokové sazby by mohly přesvědčit investory, kteří byli zvyklí po krizi držet hotovost, investovat a opět nechat své peníze pracovat.


Jaký bude rok 2017 pro měny rozvíjejících se zemí?
Co žene dolar nahoru a naopak euro dolů?
Rok kohouta: čínský horoskop pro vaše finance v roce 2017
80 dolarů za barel ropy. Co by to znamenalo pro inflaci a ekonomiku eurozóny?

Nejde jenom o vidinu růstu úrokových sazeb, které by mohly i v méně rizikových aktivech opět nabídnout výnos, o nějž nechce žádný boháč přijít. Jde také o obnovení růstu inflace, která by mohla ochudit spící peníze o část jejich hodnoty. Švýcarské banky signalizují, že i ty nejospalejší „Šípkové Růženky“ se začínají probouzet a zajímají se o možnost investovat volné hotovostní prostředky. Přetavení peněz do investičních aktiv bude podle všeho dalším zdrojem růstu akciových trhů. Polepšit by si mohly hlavně bankovní tituly. Finanční domy budou schopny začít generovat zisky v prostředí nenulových úrokových sazeb.

Ačkoliv centrální banky po finanční krizi vytiskly hodně peněz, aby nastartovaly chod ekonomik, což se jim částečně podařilo, navnadit investory na riziko, tak jak ho měli rádi před krizí, se jim už nepovedlo. V období deflace dává ekonomický smysl držet hotovost, která nic nevydělává, ale ani neztrácí na hodnotě. Nyní se však situace mění. Inflace v USA dosáhla v lednu 2,5 procenta, v eurozóně se ke 2 procentům blíží, když v lednu vyletěla na 1,8 procenta. Držení hotovosti začíná být nákladnou záležitostí a investoři se ohlížejí o možnostech zhodnocení peněz.

Zajímavé mohou být tzv. „Carry Trade“ obchody. Jde o obchody, kdy si v prvním kroku půjčíme nebo prodáme finanční instrument s nízkou úrokovou mírou a následně investujeme do nástroje, který bude vynášet úrok vyšší. Pojem „Carry Trade“ představuje možnost půjčit si měnu s nízkým výnosem a investovat tyto vypůjčené finanční prostředky do aktiva s vysokým výnosem. Rozdíl mezi úrokovými sazbami ve dvou zemích tedy umožní vytvořit profit. Měna s nižší úrokovou sazbou se nazývá „funding currency“ a na forexovém trhu jde zpravidla o euro, japonský jen nebo švýcarský frank. Naopak nakupují se měny s vyšší úrokovou sazbou, z hlavních měn, jsou to měny protinožců. Základní úroková sazba v Austrálii je 1,50 procenta, na Novém Zélandu 1,75 procenta. Australský 2letý státní dluhopis nese 1,86 procenta a novozélandský 2,26 procenta. Samozřejmě, že s investováním do těchto aktiv jsou spojena měnová rizika. Zájem investorů o tento typ obchodu potvrzuje i vývoj měnových párů AUD/JPY, AUD/CHF, EUR/AUD. Ve všech případech posiluje australský dolar, který dosahuje několikaletých maxim. AUD/JPY atakuje roční maxima, AUD/CHF 2letá maxima a EUR/AUD 4letá.

Graf: AUD/CHF atakuje 2letá maxima a úrovně před uvolněním fixace kurzu franku

Graf: AUD/CHF atakuje 2letá maxima a úrovně před uvolněním fixace kurzu franku

Graf: EUR/AUD na 4letých minimech

Graf: EUR/AUD na 4letých minimech

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE