Importovaná německá inflace meziročně poklesla

26.07.2001 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Podle dnešní zpráv Národního statistického úřadu ve Wiesbadenu se v červnu snížila meziroční německá "importovaná" inflace na 3,6 procenta z květnových 4 procent, což je nejnižší inflační úroveň od září roku 1999.

Podle dnešní zpráv Národního statistického úřadu ve Wiesbadenu se v červnu snížila meziroční německá "importovaná" inflace na 3,6 procenta z květnových 4 procent, což je nejnižší inflační úroveň od září roku 1999. Ceny dováženého zboží poklesly od května o 0,3 procenta a mezi hlavní zboží, u kterých se cena propadla, můžeme zařadit masa (vepřové a hovězí) a dále ropné produkty. Všechny výše uvedená data jsou silně pod odhady analytiků a nikdo neočekával tak razantní pokles.

Podle odhadů bankovních ekonomů oslovených společností BridgeNews/Fokus Deutschland byl průměrný odhad poklesu kolem 0,1 procenta a meziroční nárůst o 3,8 procenta. Nejvíce pokleslo vepřové maso, a to o měsíčně o 7,4 procent, dále pak hovězí (-6,3%) a ropné produkty (-4,8%). Naopak nejvyšší nárůst zaznamenaly banány a citrusové plody (+4,8%) a surový olej (+2,5%). Při pohledu na roční změnu došlo k největšímu nárůstu u zemního plynu (+44,5%), citrusové ovoce (30%), vepřové (22,6%). K největšímu meziročnímu propadu cen můžeme zařadit kávu (16,1%), celulózu (15,4%) a hovězí maso (6,3%).

Autor článku

M. Lembák, J. Matusík  

Články ze sekce: INVESTICE