Spekulantův tip: Káva arabika na vzestup

15.09.2003 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena kávy arabiky formuje od konce roku 2001 dno. Stalo se tak 7. prosince 2001, minimum bylo 41,50 centu za libru. Od podzimu roku 2002 kurz osciluje okolo 65 centové hranice a během roku vytvořil podle technické analýzy triangl na vzestup.

Jak je z grafu futures kontraktu s dodáním v prosinci 2003 zřejmé, v posledním týdnu kurz vyrazil směrem nahoru. Tento signál lze chápat jako ukončení roční stagnace trendu a impuls k dalšímu růstu. Když se podíváme na denní graf vidíme, že trh vyrazil směrem nahoru a vytvořil vlajku na vzestup. Všechny dlouhodobé klouzavé průměry byly překonány (50, 100 i 200 denní). Technická analýza ukazuje, že káva by měla ve středně i dlouhodobém horizontu růst.

Největší světový producent kávy - Brazílie se nyní nachází v klíčovém období, kdy od konce září a v průběhu října dochází ke kvetení kávovníků. V tomto období potřebují keře dostatek vláhy. Té se jim zatím příliš nedostává. Sklizeň z podzimních květů se pak sklízí od června do srpna následujícího roku. V této sezóně 2003/04 je již v Brazílii sklizena prakticky celá úroda dosahující téměř 33 milionů žoků. Sklizeň byla sezónně nižší než minulá, jenž přesáhla 50 milionů. Pro rok 2004/05 se počítá s úrodou ve výši 40 - 50 milionů žoků. Ke stabilizaci trhu přispívá i brazilský program výkupu kávy za pomocí opcí. Tamní farmáři se můžou rozmyslet, zda v průběhu září a listopadu využijí opčního práva a dodají vládě 2,2 milionu žoků. Tento program hodlají využít i další země, například Kolumbie, Kostarika, Salvador, Guatemala, Honduras, Nikaragua a Mexiko. Program bude rovněž diskutován na zasedání International Coffee Organization ve dnech 14. a 15. září.

Trend je podporován i faktem, že se nyní dostáváme do období, kdy se pražírny předzásobují před zimou. Zima je hlavní spotřebitelskou sezónou, v chladných dnech je o kávu vyšší zájem. Uvádí se, že v průběhu zimy se vypije až 40% celoroční spotřeby.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE