... Ta je považována za jednu z nejhorších chorob, které mohou postihnout pěstitele pomerančů a způsobuje, že bakterie napadnou pomerančovníky, které následně zežloutnou a mohou i odumřít. Jakmile je jednou pomerančovník nakažen, potom je významným způsobem ovlivněna jeho produkční schopnost a kvalita pomerančů. Nemoc se šíří prostřednictvím hmyzu. Oficiálně byla potvrzena nemoc v oblasti Polk County, která je největším producentem pomerančů na Floridě. Tom Spreen, ekonom z University of Florida, prohlásil, že za normálního stavu je roční úmrtnost stromů zhruba 2,5%. Pokud prý dojde k propuknutí choroby, potom i přes maximální úsilí bude úmrtnost s největší pravděpodobností minimálně 7,5%. Pozitivní zprávou pro pěstitele ovšem je, že v současnosti nehrozí žádný hurikán. Dalším faktorem, který přispěl k růstu ceny, bylo uzavírání pozic nakrátko ze strany fondů.