Forex: Středeční dění na trhu

09.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Včerejší obchodování nabídlo minimum silnějších market moverů, přesto i tak bylo zveřejněno několik zajímavých fundamentů. Ekonomický kalendář v...

...Evropě tentokrát zel prázdnotou a tak se veškerá pozornost soustředila zejména na Severní Ameriku. Ben Bernanke ve svém odpoledním projevu poslal vzkaz obchodníkům, že Fed zvažuje možnost prodloužení platnosti v březnu zřízených nástrojů na podporu likvidity až do roku 2009, čímž vyslal příznivý signál, který pomohl americkým akciím znovu se vyhoupnout zpět do zelených čísel. Z dalších fundamentů pak obchodníci věnovali pozornost především výsledkům zatím nevyřízených prodejů již jednou vlastněných domů, kterých bylo v květnu o 4,7% méně (oček.: -2,4%), což z části vymazalo prudký dubnový růst, který dosáhl 7,1% (revize z 6,3%). Zajímavá čísla pak nabídla v nočních hodinách také Británie a Japonsko, když se britská spotřebitelská důvěra v červnu opět výrazně propadala, a to z 69b. na 63b. (oček.: 65b.), lepší čísla naopak přišla z Japonska, kde rostl objem jádrových strojních objednávek o silných 10,4% (oček.: 1,1%).

Středeční ráno přineslo již v 8:00 výsledky německé obchodní bilance, která za měsíc květen skončila v přebytku 14,4 mld. euro, což byl výsledek horší než očekávaných 17,4 mld. a než dubnových 18,7 mld. Květnovou obchodní bilanci dnes v 8:45 nabídne ještě Francie (oček.: -3,9 mld., předch.: -3,7 mld.) a v 10:30 také Velká Británie, kde by se měl deficit ztenčit z dubnových 7,6 mld. liber na 7,4 mld. Odpolední seance dnes přinese ještě jeden důležitý fundament, a to slyšení šéfa ECB Jean-Claude Tricheta na půdě Evropského parlamentu, kde bude prezidentem ECB prezentována výroční zpráva za rok 2007 a obchodníci budou zvědavi na jakýkoliv komentář k dalšímu hospodářskému vývoji v eurozóně. Odpolední seance je na fundamenty opět velice chudá a jedinými zajímavějšími daty tak jsou ve 14:15 kanadské výsledky počtu nově zahájených staveb domů (oček.: 218 tis., předch.: 221 tis.). Noc ze středy na čtvrtek pak ovládne Austrálie se svými výsledky z pracovního trhu, v podobě celkové míry nezaměstnanosti, která má zůstat na 4,3% a změny zaměstnanosti (oček.: 10,2 tis., předch.: -19,7 tis.).

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE