Komodity: Cena zlata nad 940 USD

11.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Včerejší aktivita na trhu se zlatem byla ve znamení silné býčí nálady. Žlutý kov reagoval na rostoucí ceny ropy, které ve včerejší obchodní seanci...

...vzrostly téměř o 4 % nad 142 USD/barel. Na ropě se v současné době projevuje znepokojivá situace kolem Iránu, který se snaží zastrašit USA a jeho spojence před případným útokem na jeho zemi. Zlato je tak nejlepším zajištěním proti rostoucím cenám energií. V posledních dnech se stále hovoří o velmi slabé ekonomice Spojených států, výprodejích na akciových trzích a propadu americké měny, která tento týden opět oslabovala. Spekuluje se tak, že by Americká centrální banka mohla ještě ponechat zvyšování úrokových sazeb, které je plánováno na tento rok až do příštího roku.

Kontrakt zlata se srpnovým termínem dodání, obchodovaná na newyorském COMEXu vzrostla o 13,40 USD, (0,9 %) na 942 USD za trojskou unci. Intradenní maxima dosahovala ve včerejším dni úrovně 945,40 USD.

Zelená bankovka by mohla být v závěru tohoto týdne ještě pod tlakem, kdy se v odpoledních hodinách očekává zveřejnění indexu spotřebitelské důvěry, která má být podle odhadů analytiků nejnižší za 28 let, což by mělo za následek prohloubení nedůvěry v ekonomiku Spojených států. Cena zlata v dopoledních hodinách osciluje kolem 944 USD.

Autor: Roman Kubasta (roman.kubasta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE