Komodity: Zinek míří vzhůru

14.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Dnešním ránem zahájil zinek, jeden z hlavních průmyslových kovů, čtvrtý den v řadě, ve kterém by jeho cena mohla stoupat. Za poslední tři obchodní...

...dny, tedy středa až pátek minulého týdne, se cena vynesla o 15% výše a zatím to nevypadá na ochlazení. Růst je reakcí investorů na omezení produkce hliníku a zinku ze strany čínské vlády jako prostředek k úspoře energie. K omezení dojde mezi červencem a zářím tohoto roku a bude se týkat asi 5-10% produkce hlavních čínských společností zaměřujících se na hliník a zinek. Dlouhodobě je však na obou trzích převis nabídky vzniklý letošní relativně slabou poptávkou na trhu.

Co se týče mědi, nejdůležitějšího neželezného kovu vůbec, může po relativně klidném minulém týdnu dojít k větším výkyvům, a to v důsledku velkého množství významných fundamentálních dat, které během týdne připlují z amerického trhu. Kromě toho, jak bude dolar reagovat na další pilíře hypoteční krize v podobě bank IndyMac a především pak zvládnutí situace okolo FannieMae a FreddieMac, bude třeba sledovat úterní americké PPI za červen, maloobchodní prodeje a v 16:00 projev Bena Bernankeho ku příležitosti vyhodnocení americké ekonomiky za minulé pololetí před Senátem. Středa přinese CPI a jádrové CPI spolu s průmyslovou produkcí a ve čtvrtek bude z trhu práce dostupná informace o počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti a ze stavebnictví započaté stavby. Měď má dluohodobě silnou negativní korelaci s dolarem a dá se předpokládat pokračování tohoto statistického trendu.

Autor: Jan Mynář (jan.mynar@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE