Forex: Dolar mírně posiluje. Akciové trhy znovu v kladných číslech

14.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Americký dolar se dnes dokázal dostat zpět pod hranici 1,59 EUR/USD a poprvé za poslední čtyři dny zpevňuje na páru s eurem. V jinak klidném...

...obchodování, které nenabídne žádná důležitější data ze Spojených států, byly mezi nejzajímavějšími fundamenty pouze výsledky průmyslové produkce v eurozóně, která se v květnu propadala o 1,9% (oček.: -2,3%), za pozornost stály také ale čísla z Británie, jež nabídla ukazatel růstu cen ve výrobě (PPI). Britské ceny ve výrobě pokračují ve svém strmém růstu, i když ne v tak silném s jakým počítali analytici, když se v červnu zvyšovaly o 2,1% (oček.: 2,5%), což posunulo meziroční ukazatel na masivních 30,3% (oček.: 29%). Výrazného nárůstu se dočkaly rovněž výstupní ceny ve výrobě, které jsou ukazatelem “inflace na cestě“ a které se v červu zvyšovaly o 0,9% (oček.: 0,9%), meziročně pak o rovných 10% (oček.: 9,9%). Přestože červnová tempa růstu mírně zpomalila, inflační tlaky v Británii zůstávají i nadále vysoké, což je dáno jak drahou ropou, tak propadem libry, která na páru s eurem od září minulého roku oslabila o téměř 20%.

Dolaru se tak dnes daří mírně zpevňovat jak na páru s librou, tak k euru a velký díl na tomto vývoji má i pozvolné zklidňování napjaté situace kolem dvou vládou podporovaných agentur Fannie Mae a Freddie Mac. Pro ty koncem minulého týdne šéf Fedu Ben Bernanke otevřel diskontní okno, čímž jim umožnil v případě potřeby půjčit si finanční prostředky přímo od Americké centrální banky. Velký díl na zklidňování napětí nese také americký ministr financí Henry Paulson, který navrhnul Kongresu ke schválení zákon, jež by v případě potřeby opravňoval americké ministerstvo financí koupit podíl v obou společnostech, čímž by jim zajistil dostatek finančních prostředků, a to až ve výši 2,25 mld. dolarů, jak dnes uvedla agentura Bloomberg. Dobré zprávy se okamžitě projevily na náladě obchodníků, kteří využívají příležitosti skoupit zpět levné akcie a tak se odpoledne např. německý DAX obchodoval výše o 1,40%, CAC40 rostl o 1,77% a londýnský FTSE100 si připisoval 1,88%. Silnější dolar zatím posílá dolů i cenu ropy, která se krátce po druhé hodině odpolední prodávala za 144,50 USD/barel, levnější je také zlato, jež se dostalo na cenu 958 USD/tr. unc.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE