Forex: Úterní dění na trhu

15.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Přestože včerejšek přinesl částečnou úlevu akciovým trhům, když obchodníci reagovali pozitivně na plán Henryho Paulsona, podle kterého by po...

...schválení americkým Kongresem mohlo ministerstvo financí koupit podíl ve společnostech Freddie Mac a Fannie Mae, ani tato zpráva nezabránila americkým akciím v tom, aby se večer znovu nepropadly do červených čísel. Nervozita na trzích kolem stavu amerického finančního sektoru a trhu s bydlením tak nadále trvá, což dostalo dolar znovu pod tlak, a to jak na páru s eurem, tak na páru s britskou měnou. Co se fundamentů týče, těch včerejší obchodování příliš nenabídlo a mezi nejzajímavější se zařadily výsledky červnového PPI v Británii, kde rostly vstupní ceny ve výrobě o 2,1% (oček.: 2,5%) a výstupní ceny o 0,9% (oček.: 1,2%), eurozóna pak nabídla pouze květnovou průmyslovou produkci, která se propadala o 1,9% (oček.: -2,3%).

Úterní seanci otevřou již v 10:30 zveřejněné výsledky z Británie, která nabídne červnové výsledky inflace, která má pokračovat ve strmém růstu a zrychlit z květnových 3,3% až na 3,6%. Ve stejný čas jsou ke zveřejnění připraveny také výsledky RPI indexu, měřícího změnu v cenách zaznamenanou spotřebiteli při nákupu zboží a služeb (oček.: 4,3%, předch.: 4,3%) a se svým projevem bude ve Windsoru připraven, také jeden z členů Výboru pro měnovou politiku (MPC) Bank of England, Andrew Sentance. Velmi zajímavá čísla má pro obchodníky připravena ale také eurozóna, a to především v 11:00, kdy přijde z Německa červencový ZEW index, který se v květnu propadl až na -52,4b. a ve zhoršování má pokračovat i nyní, když od něj analytici očekávají snížení k -55,5b. Mimořádnou pozornost budou obchodníci věnovat ale také odpoledne zveřejněným číslům z USA, kterým bude dominovat zejména ve 14:30 červnová dynamika růstu maloobchodních prodejů, které by se podle posledních odhadů měly v minulém měsíci zvyšovat tempem 0,4% (předch.: 1%), ve své jádrové podobě pak dokonce až o 0,9% (předch.: 1,2%), což by byl další z fundamentů nasvědčující o pozvolné stabilizaci uvnitř největší ekonomiky světa. Ve 14:30 pak přijdou na řadu také červové výsledky inflace ve výrobě (PPI), která má stoupat o 1,3% (předch.:1,4%) a NY Empire state index měřící výrobní aktivitu ve státě New York, který je očekáván růst z -8,7b. na -7,7b. Úterní odpoledne však bude důležitým i pro kanadský dolar, a to z toho důvodu, že v 15:00 rozhodne o další výši sazeb Bank of Canada a zatímco očekávání směřují k ponechání sazeb beze změny na 3%, pozornost obchodníků se bude obracet zejména k doprovodnému komentáři zveřejněném krátce po rozhodnutí. Posledním fundamentem, který dnes bude obchodníky odpoledne velmi zajímat je v 16:00 naplánovaný projev Bena Bernanka na půdě Výboru pro bankovnictví Sněmovny reprezentantů, kde by se mělo mluvit mj. o problematické situaci kolem Freddie a Fennie a o návrzích jejího řešení.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE