Komodity: Cena zlata stoupá

15.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Zlato včera opět rostlo, kdy se tentokrát dostalo na nejvyšší úroveň za poslední tři měsíce. Cena žlutého kovu byla vyhnána ze spekulací, že USA či...

...Izrael to s útokem na Irán a jeho jaderná zařízení myslí vážně. Podmět k těmto obavám dal Izraelský letecký nácvik na území Iráku, který těsně sousedí s Iránem. Je to tak částečná odpověď ze strany Izraele na Iránské raketové zkoušky z minulého týdne. Zlato zareagovalo v předchozím týdnu na tuto akci Iránu ihned zhodnocením, kdy cena žlutého posílila téměř o 3 %. Nestabilita na středním východě je v těchto dnech velkým tématem, které samozřejmě trhy ostře sledují. Od začátku roku cena zlata vzrostla o 16 %.

Zlato se srpnovým termínem dodání, obchodované na newyorském COMEXu vzrostlo o 13,10 USD, (1,4 %) na 973,70 USD za trojskou unci.

Dnešek přinese řadu zajímavých fundamentů včetně indexu PPI či maloobchodních prodejů v USA. Nejvíce očekávaný bude ale vyjádření šéfa Fedu Bena Bernankeho, který bude komentovat pololetní vývoj největší ekonomiky světa. Aktuální cena zlata v dopoledních hodinách osciluje kolem úrovně 977 USD.

Autor: Roman Kubašta (roman.kubasta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE