Komodity: Měď bez pohybu

16.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Včerejší den byl jedním z těch více turbulentních, které jsme na trzích mohli za poslední dobu vidět. Ropa zažila největší propad za sedmnáct let,...

...dolar se vůči euru dostal na rekordních 1.6037 a americké akcie se výrazně propadly na lokální minima. To vše z části způsobil svým pololetním projevem k ekonomické situaci Ben Bernanke v americkém senátu. Začal prohlášením, že americká ekonomika naráží a dále i bude narážet na několik překážek a těžkostí, především v podobě klesajících cen domů, slábnoucí trh práce a v prvé řadě rostoucí ceny ropy, na nichž je americká ekonomika postavena (denní spotřeba se pohybuje okolo 20 800 000 barelů, třikrát více než Čína). Největší výzvu tedy nyní představuje boj s inflací, která se při dále rostoucích cen ropy může teoreticky dlouhodobě udržet někde mezi 5-10% ročně, což je pro takovou ekonomiku jako USA hodně. Uklidnit se investory pokusil ujištěním, že FED udělá vše pro to, aby obnovil zdraví americké ekonomiky a zabránil inflaci.

Včerejší volatilita trhů však nijak výrazně nepoznamenala měď obchodovanou v Londýně. Ta se vlivem stávky v Peru a slábnoucího dolaru nepohnula téměř nikam a naopak spíše poklesla, což se dá připsat právě negativnímu výhledu stavu ekonomiky USA, která je největším světovým spotřebitelem tohoto kovu. Nicméně došlo k pátému růstu v řadě na burze v Šanghaji, které byly způsobeny spekulacemi o dalších stávkách v Peru. V New Yorku se včera výrazně snížil open interest což může značit útěk investorů k „bezpečnějším“ instrumentům.

Autor: Jan Mynář (jan.mynar@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE