Forex: Odpolední seance na FX

16.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Britská libra dnes přišla o část ze svých včerejších zisků poté, co byly v odpoledních hodinách zveřejněny výsledky z pracovního trhu. Podle těch...

...červnová míra nezaměstnanosti sice nečekaně klesala o desetinu na 5,2%, počet osob žádajících podporu v nezaměstnanosti však stoupal o vysokých 15,5 tis., což bylo nejvíce od prosince 1992. Analytici přitom předpovídali růst žadatelů o podporu o 10 tis. osob. Velmi znepokojivě působí také revize předchozích výsledků, podle kterých v květnu rozšířilo řady žadatelů 14,3 tis. osob, což je více než původně odhadovaných 9 tis. Dnešní čísla tak pouze potvrzují problémy britského pracovního trhu, kde se situace bok po boku se zpomalující ekonomikou začíná zhoršovat. To vytváří ještě větší lak na Bank of England, která minulý týden ponechala úrokové sazby beze změny na 5%, když se snaží bojovat s rostoucí inflací, jež se v červnu vyšplhala na 3,8%. Úrokové sazby, které jsou nejvýše ze zemí G7 však mohou působit britské ekonomice ve střednědobém horizontu výrazné problémy, což libru vystavuje do dalších měsíců značné nejistotě. Bezprostřední reakcí obchodníků na dnešní výsledky byl prodej libry, která se krátce po jejich zveřejnění na páru s dolarem dostala k ceně 2,0022 GBP/USD, zatímco k euru slábla na cenu 0,7953 EUR/GBP.

Také v eurozóně si pro obchodníky ekonomický kalendář přichystal jeden důležitý fundament, a to výsledky červnové inflace, která zůstává beze změny na 4% a potvrzuje tak očekávání analytiků. I eurozóna tedy čelí vysoké inflaci a zpomalování tempa růstu HDP, které však není tak intenzivní jakým si prošly Spojeného státy a jaké pravděpodobně čeká Velkou Británii. Euru se dnes podařilo mírně růst na páru s dolarem ke kterému zpevnilo až k ceně 1,5930 EUR/USD, propadá se však, stejně jako ostatní měny, na páru s japonským jenem, kde si dnes šáhlo až na cenu 165,52 EUR/JPY. Japonský jen zpevňuje díky vysoké nejistotě na akciových trzích, kterou znovu zažehly spekulace nad solventností společností Freddie Mac a Fannie Mae. Obchodníci nyní vyčkávají na v odpoledních hodinách zveřejněné výsledky ze Spojených států, které nabídnou červnovou inflaci a průmyslovou produkci. V 16:00 pak následuje další slyšení Bena Bernanka, který dnes vystoupí před Výborem pro finanční služby a ve 20:00 se dočkáme ještě zveřejnění posledního zápisu z červnového zasedání FOMC.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE