Forex: I přes včerejší růst dolar zůstává pod tlakem

17.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Americké měně se včera povedlo dostat se krátce pod hranici 1,58 EUR/USD poté, co dolarovým býkům přidaly na odvaze pro-dolarové fundamenty hned z...

...několika stran. Hospodářské výsledky Wells Fargo, páté největší banky v zemi, příjemně překvapily, když čistý zisk klesal o “pouhých“ 23% a banka navýšila dividendu, což vyslalo příznivý signál směrem k očekávání výsledků ostatních bank, které budou reportovat dnes a zítra. Dolaru pomohla také cena ropy, která se včera v reakci na překvapivě vysoký růst amerických zásob (+3 mil. barelů) snižovala o čtyři dolary za barel a v neposlední řadě to bylo také večerní zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu, ze kterého vyplynulo, že se 25. června mezi členy FOMC diskutovalo také o možnosti brzkého růstu úrokových sazeb. Podle některých členů mohou aktuální nízké úrokové sazby v budoucnu výrazně podporovat inflační tlaky a jak bylo dále uvedeno v zápisu, „určité zpřísnění měnové politiky může být potřeba a pokud ne nyní, tak velice brzy.“ Co se makroekonomického vývoje týče, členové FOMC vyzdvihli především nebezpečí dopadu vysokých cen na spotřebitelské výdaje, které se zatím drží lépe, než jak původní projekce odhadovaly. Ze zápisu dále vyplynulo, že podle členů FOMC zůstávají podmínky na finančních trzích napjaté, ačkoliv se od dubnového zasedání částečně zlepšily. Trh s bydlením je stále klíčovým pro další vývoj uvnitř americké ekonomiky a jednotliví členové nadále pozorují značná rizika působící na zpomalování hospodářského růstu. Kombinace těchto tří faktorů tak včera dolaru pomohla zlikvidovat část ze svých dřívějších ztrát, situace na dolarových párech je však stále velmi nervózní.

Včerejšek přinesl také několik makroekonomických fundamentů, z nichž tím nejzajímavějším byly červnové výsledky inflace. Ta rostla díky cenám dopravy a potravin na 5% (oček.: 4,5%), růstu na 2,4% se dočkal také jádrový ukazatel, který měl podle odhadů zůstat beze změny na 2,3%. Inflace je nyní nejvýše od roku 1991, což dostává Fed a potažmo i americký dolar pod značný tlak. Americká ekonomika nyní bojuje s tříhlavým monstrem, v podobě s vysoké inflace, zpomalujícím hospodářským růstem a problematickou situací bank, což důvěru v dolar rozhodně nepodporuje. Dolar tak zatím nedokáže najít agresivnější odpověď na poslední růst eura, a to ani navzdory nelichotivým výsledkům z eurozóny, která sice zůstává a pravděpodobně ještě nějakou dobu zůstane fundamentálně silnější než Spojené státy, začíná však jevit viditelné znaky zpomalení. ECB navíc zdá se již nehodlá navyšovat sazby, což je v kontrastu s výhledem pro americkou měnovou politiku, což může oprávněně vzbuzovat otázky, zda-li je euro na historických maximech tou pravou odpovědí na poslední vývoj v eurozóně. Přestože výhled pro dolar zůstává nadále spíše pozitivní, události z posledních dnů a nejistota kolem dalšího vývoje amerického finančního sektoru bezpochyby přináší na dolarové páry nová rizika. Další vývoj bude velmi záležet na tom, podaří-li částečně stabilizovat nervózní náladu na akciových trzích a zklidnit napjatou situaci kolem Freddie Mac a Fannie Mae.

Z fundamentů dnes eurozóna nenabídne žádná zajímavá čísla a tak budou obchodníci primárně zvědaví na americká data, která jsou ke zveřejnění připravena na 14:30, v podobě červnových výsledků nově zahájených staveb a nově udělených stavebních povolení. Oba ukazatele by měly v červnu jen mírně klesat, a to z 0,98 mil. na 0,96 mil., což by byl výsledek, který by sám o sobě podporoval v posledních dnech zpochybňovaný scénář pozvolné stabilizace amerického trhu s bydlením. Jak počty nově udělených stavebních povolení, tak nově zahájených staveb se v minulých měsících drží na pozoruhodně stabilních hodnotách a nepokračují v prudkém propadu, jakého jsme mohli být svědky v druhé polovině minulého roku. Zatímco další stabilní výsledek, či růst obou fundamentů tak může působit na dolar příznivě, jakýkoliv výraznější propad, který by přiblížil červnová čísla ke hranici 0,90 mil. může v současném nervózním prostředí dostat americkou měnu pod nemalý tlak.

Z dalších čísel dnes nabídnou USA ještě výsledky z pracovního trhu, kde by měl počet nově podaných žádostí o podporu růst z 346 tis. na 380 tis. a zajímavým ukazatelem svědčícím o aktivitě výrobního sektoru bude také philadelphský Fed index, který má růst z -17,1b. na -15b. Velkou pozornost dnes budou obchodníci věnovat i dalšímu vývoji cen ropy a hospodářským výsledkům velkých amerických bank, které napoví více o tom jak úspěšné byly banky při deleveragingu a redukcí rizik spojených s investicemi do cenných papírů navázaných na hypotéky. Největší pozornost si zaslouží jednoznačně JP Morgan a Merrill Lynch. Mezi dalšími firmami, které mohou výrazně ovlivnit sentiment na akciových trzích jsou dnes ale například i Microsoft, nebo Google.

Technicky se i přes dramatický vývoj z minulých dnů na páru EUR/USD situace nemění. Zhodnocení eura nad resistenci 1,6020 EUR/USD bylo obchodníky odmítnuto a dolar dokázal korigovat své ztráty z úterního obchodování ,což jej drží v širokém konsolidačním pásmu mezi cenami 1,53 – 1,6020 EUR/USD. Jakýkoliv růst nad hranici 1,60 EUR/USD však pro dolar představuje nebezpečí v podobě prolomení resistence a krátkodobě možná i silných nákupů evropské měny. V 8:00 se euro-dolar prodával na ceně 1,5860 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE