Forex: Kanadský dolar v očekávání výsledků maloobchodního prodeje

22.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Kanadský dolar včera dokázal zpevnit na páru s americkou měnou až zpět k paritě a nadále zůstává ve středu širokého konsolidačního pásma ze shora...

...ohraničeném resistencí 1,0320 USD/CAD, ze spodu pak supportem kolem ceny 0,9750 USD/CAD, kde se pohybuje již dlouhých osm měsíců. Zatímco včerejšek přinesl jen málo makroekonomických dat, dnešek a dny nadcházející bude na fundamenty o poznání bohatší. Největším market moverem na páru USD/CAD jsou dnes beze sporu ve 14:30 zveřejněné výsledky kanadských maloobchodních prodejů, které by měly podle analytiků v květnu stoupat o 0,5%, což je o desetinu pomaleji než v dubnu, v jádrové podobě se pak čeká růst o 0,8%, tři desetiny za dubnovým výsledkem. Přestože se jedná o silná čísla, tržbami, které by si měly připsat největší objem růstu jsou zejména ty z prodeje na čerpacích stanicích, což by postavilo květnové výsledky spíše do pozice cenově taženého, než kvalitativního růstu tak, jako tomu bylo např. minulý týden u výsledků amerických maloobchodních prodejů. Elektronika, nábytek a ostatní zboží dlouhodobé spotřeby by měly zůstat v útlumu, což může částečně zveřejněným číslům ubrat na lesku a právě tyto položky mohou rozhodovat o tom, jak pozitivně budou dnešní čísla vnímána. Kanadská ekonomika zpomaluje, díky rostoucím cenám a klesající poptávce z USA, což je na první pohled patrné z vývoje HDP, který zpomaluje ve svém růstu z 3,1% v 3Q 2007 na 1,7% v 1Q tohoto roku a právě tento jev by se měl do květnových prodejů začít promítat.

Přesto by kanadská měna v dalších týdnech mohla překonávat americký dolar, a to díky lepší pozici kanadské ekonomiky, která se nemusí potýkat s tak závažnými problémy jaké jsou patrné ve Spojených státech. Bank of Canada navíc ukončila snižování úrokových sazeb, které jsou nyní na 3% a které pravděpodobně začnou v příštím roce opět stoupat. Více o tom, kudy se měnový pár USD/CAD vydá tento týden pak napoví vedle dnešních výsledků také zítra zveřejněná kanadská inflace, která má růst v jádrové podobě z 1,5% na 1,6% a koncem týdne také fundamenty z USA, které si pro obchodníky připravily červnové počty prodaných nových a již jednou vlastněných domů, společně s dynamikou růstu objednávek zboží dlouhodobé spotřeby. V 8:00 se kanadský dolar na páru s americkou měnou prodával na ceně 1,0010 USD/CAD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE