Ceny úrokových futures před důležitými daty posilují

22.07.2008 | , RSJ Invest
INVESTICE


Ceny krátkodobých úrokových futures na euribor jdou prozatím nahoru v očekávání pokračujících horších čísel v podobě důvěry a indexu nákupních manažerů v sektoru služeb a průmyslu.

Den D nastane ve čtvrtek, kdy nám ekonomika Eurozóny naservíruje indexy PMI spolu s indikátorem důvěry, indexem IFO. Hodnoty indexů PMI za Eurozónu, hovořící o aktivitě nákupních manažerů ve sledovaných odvětvích, se pohybují těsně pod 50b hranicí, která je

linií mezi kontrakcí a expanzí. Průzkumy hovoří o tom, že v měsíci červenci se nepodaří navrátit zpět do expanzní fáze. Podobný náhled mají investoři i na vývoj podnikatelské důvěry v Německu institutu IFO, ještě více podpořený předskokanem institutu ZEW. Jejich měření totiž ukázala na velmi silný propad ekonomického očekávání.    

Investoři velmi výrazně snižují sázky na další „zásah“ ECB ve formě opětovného zvýšení úrokových sazeb ještě v tomto roce. Sází na předpoklad, že zpomalení ekonomického růstu bude tlačit spotřebitelské ceny dolů a navrátí se tak k cíli ECB(2%). Měnový výbor ECB by tak již nemusel zvyšovat úrokové sazby. Současná meziroční hodnota je však velmi znepokojivá(4%) a napětí na finančních trzích zůstává, proto každé zasedání ECB bude nyní velmi velmi sledované a můžeme se prakticky dočkat jakéhokoliv rozhodnutí. Na tom nejbližším(7.8.) se očekává ponechání sazeb, jak to však dopadne na zářijovém zasedání je v tuto chvíli velmi otevřené.    

Autor článku

Ladislav Soukup  

Články ze sekce: INVESTICE