Forex: Dolar prudce zpevnil. To nejdůležitější jej ale stále ještě čeká

23.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Velké změny za sebou po včerejšku má euro-dolar, na kterém se americké měně v průběhu odpolední seance podařilo prudce zpevnit a to až pod hranici...

...1,58 EUR/USD k ceně 1,5756 Americká měna tak dokázala zhodnotit o 1% a to navzdory naprostému nedostatku silnějších ekonomických dat z USA či eurozóny. Za zpevněním dolaru včera stála především slovní podpora, a to jak od představitelů americké administrativy, tak přímo od Fedu. Ve svém projevu o ekonomice včera americký ministr financí Henry Paulson vyjádřil s přesvědčení nad tím, že americký Kongres schválí jím navržená opatření na podporu agentur Freddie Mac a Fannie Mae od kterých by ministerstvo financí mohlo v případě potřeby odkoupit podíl a pomoci tak oběma společnostem finanční injekcí dosahující v součtu až 5 mld. dolarů. Ve stejném projevu se včera Paulson ale zmínil také o americkém dolaru, jehož silná pozice je podle jeho slov pro americkou vládu mimořádně důležitá, což pomohlo spustit nákupní příkazy dolarových býků, které ještě umocnil krátce na to šéf philadelphského Fedu Charles Plosser. Ten ve svém projevu před novináři povzbudil obchodníky v dolarových nákupech poměrně otevřeným vzkazem, že by americká centrální banka měla začít zvyšovat sazby, a to „raději dříve než později“. Dva časově od sebe krátce vzdálené jestřábí komentáře tak odstartovaly nákupy americké měny, které ještě umocňovalo další snižování cen ropy, jež se v případě severomořského brentu včera dostala až na osmitýdenní minimum k ceně 127,48 USD/barel. Z ostatních fundamentů toho včerejšek moc nenabídnul a tak vedle richmondského Fed indexu, který se propadal z -12b. na -16b. (oček.: -9b.) patřily mezi nejzajímavější zejména korporátní zprávy v podobě výsledků hospodaření amerických bank Wachovia a Washington Mutual, které si shodně připsaly ztrátu vyšší než s jako analytici počítali.

Přestože se dolaru po výrazných výprodejích z minulých týdnů otevírá značný prostor ke korekci jeho ztrát, včerejší prudký růst spíše jeví známky unáhlenosti, vzhledem k tomu, že zisky americké měny nestojí na pevných základech. Paulsonův postoj a jeho rétorika směrem k dolaru je evergreenem jeho dosavadních vystoupení a nic na tom nemění ani důraz, který do včerejšího komentáře vložil. Plosser se pak společně s Fischerem profilují jako největší jestřábi z FOMC a v tomto kontextu ani jeho včerejší komentář nepřináší žádnou zásadní změnu postoje. Přestože v horizontu dalších týdnů očekáváme spíše zpevňování dolaru na páru s eurem, tím základním stavebním kamenem případného růstu musí být především makroekonomická čísla a ta jsou jak z eurozóny, tak ze Spojených států ke zveřejnění připravena až v průběhu čtvrtečního a pátečního obchodování. To může americkou měnu dnes stavět do poměrně komplikované situace, kdy by jakékoliv zhoršení sentimentu obchodníků mohlo vést k poměrně výrazné korekci včerejších zisků. Co se dnešních fundamentů týče, mezi nejzajímavější čísla se zařadí v 8:45 zveřejněné výsledky francouzských spotřebitelských výdajů (oček.: -0,6%, předch.: 2%) a v 11:00 pak v eurozóně květnová dynamika růstu průmyslových objednávek, jejichž objem by měl po dubnovém růstu o 2,5% tentokrát o 1,3% slábnout. To by korespondovalo s očekávaným zhoršováním kondice firem v zemích evropské patnáctky, které si začínají procházet útlumem výrobní aktivity. Ze Spojených států se odpoledne žádných zásadnějších čísel nedočkáme a pozornost tak bude věnována až večernímu zveřejnění béžové knihy ve kterém jednotlivé okrsky americké centrální banky nabídnou svůj pohled na další vývoj americké ekonomiky. V 8:00 se americká měna prodávala na páru s dolarem na ceně 1,5791 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE