Americké NFP, co od nich dnes čekat?

01.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Přestože dnešek nabídne i několik silnějších fundamentů z Evropy, aktivita na FX a na ostatních trzích bude pravděpodobně až do odpoledních hodin...

...utlumená, protože tématem číslo jedna jsou dnes bez pochyby výsledky z amerického trhu práce (NFP). Odhady analytiků hovoří jasně. Změna zaměstnanosti se dostane posedmé v řadě do červených čísel, když by měl tentokrát klesat počet zaměstnaných o 75 tis. (předch.: -62 tis.), což by znamenalo, že od začátku tohoto roku americká ekonomika přišla již o více než 400 tis. míst. Ani tyto čísla však zatím neznamenají, že by se americká ekonomika směřovala do recese. Pracovní trh se i přes mohutnost celé hypoteční krize doposud držel poměrně dobře a situace na něm ani v nejmenším nepřipomíná rok 2001, kdy se americká ekonomika naposledy nacházela v recesi. Roky 2001 a zčásti i 2002 tehdy přinesly patnáct měsíců v řadě, kdy se NFP propadaly do červených čísel, přičemž v deseti z nich byl úbytek pracovních míst vyšší než 100 tis., ve čtyřech měsících přesahoval 200 tis. a v jednom dokonce hranici 300 tis. míst. Vývoj z posledních měsíců je tak spíše příjemným překvapením s ohledem na odhady ze začátku roku a podaří-li se udržet tuto situaci na uzdě i do nadcházejících měsíců, bude se jednat o pozitivní impulz směrem ke stabilizaci americké ekonomiky.

Co se týče samotných červencových výsledků, největším zdrojem úbytku pracovních míst budou pravděpodobně i nadále výrobní sektor a stavebnictví, kde se jen za minulý měsíc zaměstnanost snižovala o 43 tis., resp. 33 tis. Zatímco stavebnictví je těžce postiženo hypoteční krizí a ke stabilizaci má ještě daleko, výrobní sektor by přeci jen mohl přinést určitá překvapení, a to především s ohledem na to, že v posledních měsících dokázal expandovat díky poptávce ze zahraničí, která je důsledkem slabšího dolaru. Velký otazník pak visí nad nevyzpytatelnými službami, kde pracuje 84% z celkového počtu zaměstnaných a které jsou tím hlavním pilířem, který zatím drží americký pracovní trh nad vodou. Minulý měsíc počty zaměstnaných ve službách rostly jen minimálně, a to o 7 tis. a oproti průměru z prvního čtvrtletí tak zůstávají téměř beze změny. Službám se tedy zatím daří plout proti větru, přesto u tohoto sektoru vidíme rizika spíše na spodní straně vzhledem k jeho nepříznivému vývoji z posledních měsíců, když se v červnu podle ukazatele ISM propadnul do kontrakce.

Nevýhodou dnešních NFP je fakt, že jsou ke zveřejnění nachystány hned na první srpnový den a tedy ještě před zveřejněním červencových ISM pro výrobní sektor a sektor služeb, což do značné míry komplikuje odhady červencových výsledků. Jedinými fundamenty, které tak nabízejí náhled do situace na pracovním trhu tak zatím byly pouze výsledky ADP reportu a týdenní počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které ale bohužel vyzněly zcela protichůdně, když ADP překvapil růstem pracovních míst v soukromém sektoru o 9 tis., zatímco čtyřtýdenní průměr žádostí o podporu v nezaměstnanosti rostl na vysokých 393 tis., přičemž poslední dva týdny přinesly růst žádostí o 404, resp. 448 tis. Vzhledem k častým odchylkám ADP od skutečných výsledků NFP, jsou to právě počty nově podaných žádostí, které optimistický výhled spíše kalí než podporují. Dnešní NFP tak právě díky nedostatku indikátorů mohou být více než kdy jindy sázkou do loterie, přičemž jakékoliv číslo pod -100 tis. nebo nad -30 tis. pravděpodobně bude zdrojem vysoké volatility. Tak jako vždy u NFP pak pozor na revize, které u tohoto fundamentu mohou někdy kompletně zastínit aktuální výsledky. Reakce obchodníků na horší než očekávané výsledky může být po včerejších číslech z USA obzvláště podrážděná a mohla by citelně zbrzdit rostoucí trend, ve kterém se již tři týdny drží americká měna. Příznivé výsledky naopak dají na včerejší čísla zapomenout a otevřou americké měně prostor k dalším zhodnocování.

Zdroj: U.S. Department of Labor

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE