Týden na komoditních trzích

04.08.2008 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena americké lehké ropy se v minulém týdnu pohybovala v obchodním pásmu zhruba mezi 120,40 až 128,60 americkými dolary za jeden barel.

Ropa

 

Cena americké lehké ropy se v minulém týdnu pohybovala v obchodním pásmu zhruba mezi 120,40 a 128,60 americkými dolary za jeden barel. V první polovině týdne to vypadalo, že se cena může dostat i pod 120 dolarů za barel, když jí dolů tlačily další nepříznivé zprávy o vývoji amerického hospodářství a obavy ze zpomalení hospodářského růstu i ve zbytku světa. K obratu došlo ve středu díky pravidelnému reportu ministerstva energetiky o vývoji komerčních zásob ve Spojených státech. U zásob benzínu totiž došlo k neočekávanému poklesu o 3,53 miliónů barelů, analytici přitom očekávali vzestup o 350 tisíc barelů. Navíc investiční banka Goldman Sachs vydala zprávu, že ke konci roku očekává cenu ropy na úrovni blízké 150 dolarům za barel. Dalším faktorem, který zastavil korekci z předchozích týden a napomohl k růstu ceny ropy k hodnotám okolo 1250 dolarů za barel byly další zprávy o výpadcích dodávek z Nigérie, kde produkci neustále narušují útoky protivládních rebelů.

 

 

Drahé kovy

 

Zlatu se v uplynulém týdnu příliš nedařilo. V porovnání se závěrem předchozího týdne jeho cena klesla  o téměř dvacet amerických dolarů, když tomu do značné míry napomohlo posilování americké měny. Té napomohly data  o vývoji zaměstnanosti, když v měsíci červenci podle údajů ministerstva práce přišla americká ekonomika o 51 tisíc pracovních míst, přičemž analytici očekávali, že toto číslo bude vyšší, a to 75 tisíc míst. Na druhou stranu hlubšímu poklesu ceny zlata zabránil vývoj na trhu s ropou, který po středečních statistikách o vývoji zásob mířil vzhůru. Zlato tak nakonec zakončilo týden na úrovni 917,50 dolarů za trojskou unci, přestože ve středu se jeho cena propadla až na týdenní minimum o hodnotě 902,70 dolarů za unci.

 

 

Cukr

 

Na nejvyšší hodnoty za posledních pět měsíců se na burze v New Yorku vyšplhala cena cukru kvůli zprávám o produkci v Brazílii. Produkce cukrové třtiny by měla být ve stávající sezóně nižší než v té předchozí. Přitom výroba etanolu, při které se využívá ve velké míře právě i cukrová třtina, roste. Produkce ve středojižním regionu Brazílie, který se na brazilské produkci podílí více než šedesáti procenty, byla k 16. červenci od začátku roku o 11 procent nižší než ve stejném období roku minulého. Naopak kvůli rostoucím cenám ropy vzrostla výroba etanolu o 9.3 procenta. V průběhu páteční seance se cena vyšplhala až na 14,69 centů za libru, nejvýše od 5. března. Za celý týden vzrostla cena u futures na cukr o čtrnáct procent.

 

Autor článku

Jaroslav Krejčí  

Články ze sekce: INVESTICE