Komodity: Zlato - závěr minulého týdne opět pokles

04.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Zlato v páteční obchodní seanci zavřelo níže, kdy zareagovalo na posilující dolar. Americká měna minulý týden posilovala díky celkem příznivým...

...zprávám ze Spojených států. Na zlatě se ale samozřejmě odráží také vývoj cen ropy na světových trzích. Ta již třetí týden po sobě zažívá silný propad, což snižuje oblíbenost žlutého kovu jako bezpečného přístavu v dobách rostoucí inflace. V pátek ale cena ropy prudce vylétla (H 128,50 USD/barel) kvůli oficiální schůzce Izraele ve Washingtonu, kde hlavním tématem byl Irán a jeho jaderný program. Tato zpráva ale příliš zlatu nepomohla a jeho cena byla nejvíce ovlivněna sílící domácí měnou. Tři týdny po sobě zpevňující americká měna sráží cenu zlata stále níže. Zdali tento trend bude pokračovat i v novém týdnu, ukáží očekávané výsledky, které (zejména ty nejdůležitější) přijdou odpoledne z Ameriky. Mezi ně se řadí např. jádrový index PCE, který je jedním z důležitých ukazatelů inflace. Cena zlata v 11:00 osciluje kolem 910 USD.

Kontrakt na zlato se srpnovým termínem dodání, obchodované na newyorském COMEXu v pátek zavřelo na 909,0 USD za trojskou unci.

Autor: Roman Kubašta (roman.kubasta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE