Forex: Úterní dění na trhu

05.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Včerejší obchodování přineslo jen malou obchodní aktivitu. Evropa nabídla v dopoledních hodinách mezi nejzajímavějšími výsledky britský PMI pro...

...sektor stavebnictví, který se propadal na 36,7b. (oček.: 37,6b.) a z eurozóny jsme se dočkali červnového PPI, jež si připisoval růst o 0,9% (oček.: 0,8%). Ta nejdůležitější čísla ale přišla až odpoledne z USA, kde byly ke zveřejnění připraveny červnové výsledky dynamiky růstu osobních příjmů, které stoupaly o 0,1% (oček.: -0,1%) a osobních výdajů, jež si připsaly nárůst o 0,6% (oček.: 0,5%). Vyšší pak byla v červnu také inflace měřená jádrovým indexem inflace ve výdajích na osobní spotřebu (PCE), která v červnu rostla o 0,3%, což poslalo meziroční ukazatel z 2,2% na 2,3%. Posledními fundamenty z USA poté ještě byly červnové tovární objednávky, které se díky vysokému růstu objednávek zboží dlouhodobé spotřeby zvyšovaly o silných 1,7% (oček.: 0,7%). Včerejší obchodování přineslo další pokles cen ropy (brent až pod 120 USD/barel), který pomáhal zejména dolaru v dalším růstu, levnější bylo také zlato, jehož cena klesla až na 892 USD/tr. unc. Akciové indexy včera zamířily do červených čísel, a to jak v Evropě, tak v USA, kde se DJIA propadal o 0,37%.

Úterní seance nabídne obchodníkům v dopoledních hodinách revidované výsledky červencového PMI v eurozóně, na které naváže v 10:30 PMI pro sektor služeb v Británii, který by měl podle odhadů klesat z červnových 47,1b. na červencových 46,7b. Ve stejný čas Británie nabídne také červencové výsledky produkce ve výrobním sektoru (oček.: 0,1%, předch.: -0,5%), společně s výsledky průmyslové produkce (oček.: 0,1%, předch.: -0,8%) a poslední data z Evropy přinese jedenáctá hodina, která nabídne červencové výsledky maloobchodních prodejů v eurozóně, jejichž objem by měl klesat o 0,6%, meziročně pak až o 1,3%. První zajímavější čísla ze Spojených států jsou dnes ke zveřejnění připravena v 16:00, v podobě červencových výsledků ISM pro sektor služeb, který má mírně růst ze 48,2b. na 48,6b., avšak to nejdůležitější je ke zveřejnění připraveno až večer, kdy se bude v USA rozhodovat o další výši úrokových sazeb. Ty by měl Fed ponechat podruhé v řadě beze změny na 2% a v tomto případě pak bude veškerá pozornost soustředěna na doprovodný komentář, který bude zveřejněn ve stejný čas, jako samotné rozhodnutí.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE