Forex: Bernankeho Fed karty neodkryl. Dolar si většinu pozic drží

06.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Nic nového pod sluncem. Tak by se dal shrnout včerejší výstup ze zasedání FOMC na kterém americká centrální banka ponechala úrokové sazby beze změny...

...na 2%. Ve shodě s očekáváním včera více méně vyzněl také doprovodný komentář k rozhodnutí, který byl téměř totožný s tím červnovým s možná jen o něco větším důrazem na nebezpečí zvýšené inflace. „Napjatá situace na úvěrovém trhu, kontrakce na tru s bydlením a zvýšené ceny pravděpodobně budou zatěžovat hospodářský růst i v několika dalších čtvrtletích“ uvedla americká centrální banka v komentáři. Ekonomika podle Fedu pokračuje v expanzi a na adresu hospodářského růstu tak zůstává včerejší komentář naprosto beze změny. Novinkou je možná jen o něco větší důraz na inflaci, kterou americká centrální banka označila za “vysokou“. Fed si tak nadále ponechává široký manévrovací prostor, což mírně zklamalo dolarové býky, kteří očekávali jasnější náznak toho, že se mohou již brzy dočkat růstu úrokových sazeb. Asi nejzajímavějším vzkazem směrem k obchodníkům tak byl zápis z hlasování, který rovněž zchladil optimismus dolarových býků, když vyšlo najevo že se žádný z uvažovaných členů (Plosser, Stern) z jedenáctičlenného panelu nepřidal na stranu Richarda Fischera, který byl tak podruhé osamělým zastáncem okamžitého růstu úrokových sazeb. Dolar na rozhodnutí Fedu reagoval bezprostředně po jeho zveřejnění mírným oslabením, jeho včerejší bilance však zůstává jednoznačná, když se mu dařilo v průběhu celého dne zpevnit na všech nejvíce obchodovaných párech.

Americká měna tak i včera zvýšila svůj náskok k euru, když se za pomoci klesajících cen ropy a rostoucích cen akcií dokázala prodrat až k ceně 1,5442 EUR/USD, kde se naposledy obchodovala před osmi týdny. Zatímco eurozóna včera nabídla mírně děsivé výsledky PMI pro sektor služeb ze Španělska a Itálie, v USA dokázal podobný ukazatel pro služby (ISM) příjemně překvapit, když rostl z červnových 48,2b. na 49,5b. (oček.: 48,6b.). Sektor služeb, který zaměstnává 84% všech pracujících, tak sice zůstává druhým měsícem v kontrakci, nadále ale patří mezi hlavní zdroje křehké stability americké ekonomiky, když v něm na rozdíl od výrobního sektoru a stavebnictví zatím neklesá zaměstnanost.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE