Forex: Středeční dění na trhu

06.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Včerejší obchodování nabídlo v dopoledních hodinách z eurozóny velmi slabé červencové výsledky PMI pro sektor služeb v Itálii (45,6b) a Španělsku...

...(36,7b.) a stejných čísel se dočkala také Británie, kde došlo k mírnému růstu z červnových 47,1b. na 47,4b. Británie však včera nabídla také výsledky průmyslové produkce, které okamžitě zkazily náladu obchodníkům spekulujícím na růst libry, když ta se v červnu propadala o 0,2% (oček.: +0,1%), přičemž jen produkce ve výrobním sektoru klesala o 0,5% (oček.: +0,1%). Jak euro, tak libra včera pokračovaly v propadu na páru s americkou měnou, nehledě na vývoj na akciových trzích v Evropě, kde se akcie dostaly vysoko do zelených čísel. Dolaru včera znovu pomáhala ropa a celkově příznivý sentiment z posledních týdnů. Z fundamentů z USA přišly v odpoledních hodinách výsledky ISM pro služby, který překvapil růstem na 49,5b. (oček.: 48,6b.) a ve večerních hodinách pak Spojené státy nabídly také rozhodnutí Fedu o úrokových sazbách, které však zůstaly beze změny, stejně tak jako samotný komentář banky k ekonomické situaci v USA. Americké akcie si včera připsaly bezmála 3%, když se výrazného růstu dočkaly zejména finanční tituly a akciím pomáhala také levnější ropa, jež se v případě severomořského brentu dostala až pod 117 USD/barel.

Středeční seance bude na fundamenty velmi chudá, když nenabídne vůbec žádná makrodata ze Spojených států. Tím nejzajímavějším v Evropě tak budou pouze v 11:30 zveřejněné německé tovární objednávky, jejichž objem by měl růst v červnu o 0,4% (předch.: -0,9%), což by poslalo meziroční ukazatel na -4,7% (předch.: -2%). Dalších čísel se z Evropy nedočkáme a pozornost se tak přesune na Kanadu, kde jsou ke zveřejnění připraveny v 16:00 výsledky červencového PMI, který má podle očekávání klesat z červnových 69,9b. na 62b. a posledními zajímavými čísly dnešního odpoledne budou v 16:30 zveřejněné výsledky amerických ropných zásob. Na makrodata však bude tentokrát velmi bohatá noc ze středy na čtvrtek. Ta přinese výsledky z novozélandského pracovního trhu, kde má ve druhém čtvrtletí nezaměstnanost stoupat o dvě desetiny na 3,8%, stejná čísla jsou tentokrát, ale pouze za měsíc červenec, nachystána ke zveřejnění v Austrálii, kde analytici očekávají růst nezaměstnanosti o desetinu na 4,3%. Asijská seance pak nabídne také čísla z Japonska, v podobě dynamiky růstu jádrových strojních objednávek, jejichž objem by měl v červnu klesat o 9,6% (předch.: +10,4%).

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE