ECB pravděpodobně sazby ponechá, zdůrazní inflační nebezpečí

06.08.2008 | , RSJ Invest
INVESTICE


Zítra se koná pravidelné zasedání měnového výboru ECB na kterém se bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Očekávání trhu ohledně sazeb je celkem jednoznačné, změna se však očekává od doprovodného komentáře.

Ekonomická data v eurozóně za měsíc červenec směřovala strmým pádem k nižším hodnotám, dost často záporným. Jen ta data, která nejvíce ovlivňují inflaci, sílila do nepříjemných výšin. Z těch nejdůležitějších vyjmenujme např. pokles HDP(dokonce prosakují informace o záporném procentu za IIkv. v Německu), maloobchodních tržeb, podnikatelské důvěry IFO, snížení hodnot indexů PMI v sektoru služeb a průmyslu hluboko do kontrakčního pásma. Na druhé straně působící inflační tlaky ze strany prudkého vzrůstu cen energií, komodit a potravin a s tím související vzestup výrobních cen.

Na základě těchto skutečností pravděpodobně ECB úrokové sazby ponechá beze změny. Nicméně nějaká skulinka, kterou by mohlo projít zvýšení o 25bps existuje, inflační data totiž nesou velké nebezpečí možného rozkmitání cenové stability. Proti tomuto rozhodnutí však stojí hrozba daleko většího ekonomického útlumu, než-li se očekává. Proto si trh myslí, že úrokové sazby se zítra měnit nebudou. Očekává, ale daleko větší zdůraznění inflačního nebezpečí .

Tento týden je zcela v režii centrálních bank. Již včera zasedala americká centrální banka, která ponechala úrokové sazby na stávajících úrovních. Spolu s ECB pak zasedá ještě BoE, od které se též změna neočekává.       

Autor článku

Ladislav Soukup  

Články ze sekce: INVESTICE