Forex: Dolar si své pozice drží. Výhled pro Německo znovu o něco horší

06.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Americké měně se dnes daří držet si na páru s eurem a librou své pozice, zatímco svůj růst k japonskému jenu v průběhu odpolední seance ještě...

...zvýraznila. Dolar se tak v 15:00 prodával k euru na ceně 1,5454 EUR/USD, i když ještě v dopoledních hodinách slábnul až na 1,5519 EUR/USD. Přestože euro dokázalo část ze svých dřívějších ztrát získat zpět, další elán vzaly obchodníkům spekulujícím na jeho růst v poledne zveřejněné fundamenty v Německa, v podobě červnové dynamiky růstu továrních objednávek. Ty se propadaly meziměsíčně o silných 2,9%, což je nejen horší výsledek než květnový propad o 1,4%, ale také číslo hluboko pod očekáváním analytiků, kteří počítali s růstem o 0,4%. Tovární objednávky tak v červnu klesaly již sedmým měsícem v řadě, což poslalo meziroční ukazatel z květnových -2,5% na -6,1% (oček.: -4,7%) a jsou pouze dalším důkazem toho, jak složité období německou ekonomiku v nadcházejících měsících čeká. Propad je přitom primárně tažen nižší poptávkou ze zahraničí a tak zatímco objem domácích objednávek v červnu klesal o 0,6%, zahraniční objednávky slábly o 5,1%. Podobný vývoj je navíc patrný i v ostatních zemích eurozóny (Francie, Itálie, Španělsko) a tak se dá očekávat, že druhá polovina tohoto roku přinese do eurozóny výrazný útlum průmyslové produkce.

Na tyto čísla euro reagovalo oslabením, které mu opět zabouchlo dveře směrem k dalšímu růstu. Pozornost je nyní směřována na poslední zajímavější data, která do vývoje na eurodolaru dnes mohou promluvit, a to na výsledky amerických ropných zásob, které jsou ke zveřejnění připraveny v 16:30. Ropa zatím část včerejších zisků odevzdala, když se v 15:00 prodávala (brent) za 117,52 USD/barel. Dražší je také zlato, které se vyhouplo na 880 USD/tr. unc. V hledáčku obchodníků je však zejména zítřejší zasedání ECB a do té doby může být aktivita na eurodolaru poněkud utlumená.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE