Komodity: Měď – mlhavý výhled

07.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Po několikadenním prudkém poklesu ceny mědi se pesimistická nálada na trhu prozatím zarazila a včera a předevčírem začal se formovat mírný boční...

...trend. Pásmo je prozatím v rozmezí cca 7715 až 7900 USD na metrickou tunu. Vyhlídky na vzestup však nejsou ani zdaleka růžové, jelikož světové zásoby jsou na maximech od února a na LME rostou již 18 dní v řade s tím, že včera překročily 150 000 tun. Relativní zpomalení poklesu se dá vysvětlit nízkými objemy na trhu. Náladě nepřispívá ani výhled na příští měsíce, kdy se žádné výrazné oživení poptávky neočekává a o budoucím vývoji mědi a dalších průmyslových kovů více napoví podzimní sezóna. V případě, že se poptávka bude držet na současných úrovních, nebo dokonce dojde k poklesu, mohlo by bez problémů dojít k ještě výraznějšímu propadu cen průmyslových kovů.

Nyní se měď na LME obchoduje v rozmezí několika dolarů od 7800 USD/t. Očekává se spíše klidnější seance s málo významnými daty z USA, důležitá jsou pouze data z trhu práce ve 14:30 v podobě počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Pro české investory kupující měď v dolarech by mohlo být zajímavé dnešní zasedání ČNB, kde se očekává pokles sazeb o 25 procentních bodů. Spekulace hovoří i o 50 pb, což by však mohlo způsobit výrazné oslabení koruny hluboko nad 24 Kč za euro.

Autor: Jan Mynář (jan.mynar@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE