Forex: Kanadský dolar pod silným prodejním tlakem

08.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Těžkými chvilkami si v posledních dnech prochází kanadská měna, která již čtvrtým týdnem a prakticky den za dnem pouze slábne. Kanadský dolar tak...

...stihnul na páru s americkou měnou od poloviny července ztratit necelých 5% ze své hodnoty a i přestože se začíná pohybovat v nebezpečně předprodaném pásmu, zatím se nezdá, že by obchodníci měli na ukončení těchto výprodejů jakýkoliv zájem. Jako záminka k takto masivním výprodejům jim posloužil vývoj cen na komoditních trzích, které v posledních čtyřech týdnech zamířily prudce dolů. Zatímco zlato zlevnilo již o 12%, cena ropy se propadla o více než 20% a přestože kanadský dolar není “klasickou“ komoditní měnou s těsnou korelací, při takto masivních výprodejích se prodejní tlak nevyhnul ani jemu. CAD čelí obzvláště silnému nájezdu medvědů zejména v tomto týdnu, kdy se mu nepodařilo udržet důležitou resistenci na ceně 1,0321 USD/CAD, která byla horní mezi konsolidačního pásma ve kterém se měnový pár USD/CAD pohyboval téměř devět měsíců. Poté co v pondělí tato zábrana padla, kanadské měně se otevřel velký prostor ke slábnutí, kterého obchodníci velmi rychle využili, když se dolar propadnul až na cenu 1,0562 USD/CAD. Spekulace na jeho další oslabování navíc podporují také nevýrazné čísla z domácí ekonomiky, která si v prvním čtvrtletí tohoto roku prošla kontrakcí a která překvapivě zaznamenala propad hospodářského růstu také v květnu (-0,1%), kdy obchodníci počítali s jejím růstem o 0,2%. Zpomalení ekonomiky je stejně jako v ostatních zemích dáno poklesem domácí poptávky, který mají na svědomí rostoucí ceny. Zároveň však ve velké míře také zpomalením hospodářského růstu v USA kam směřuje až 80% kanadského exportu.

Dnešní obchodování přinese z Kanady pro tento týden nejzajímavější fundamenty, když jsou ke zveřejnění ve 13:00 připraveny výsledky z pracovního trhu, v podobě červencové změny zaměstnanosti a celkové míry nezaměstnanosti. Řady zaměstnaných by se měly v červenci rozšířit podle odhadů o 5 tis. osob poté, co v červnu o 5 tis. míst prořídly. Nezaměstnanost je pak očekávána zůstat beze změny na 6,2%. V případě, že se dnešní výsledky znovu ponoří do červených čísel, může se kanadská měna dočkat dalšího prodejního tlaku. Jakýkoliv výsledek alespoň o 10 tis. převyšující očekávání pak sice kanadskému dolaru může krátkodobě pomoci, hlavní slovo však budou mít ceny ropy a pokud ty budou i nadále klesat, stane se jakékoliv krátkodobé zpevnění kanadského dolaru pouze vítanou příležitostí k jeho opětovnému prodeji. V 8:00 se kanadská měna prodávala na páru s americkým dolarem na ceně 1,0548 USD/CAD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE