Forex: Důležitý týden na pro britskou libru

11.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Stejně tak jako euro, také libra si v minulém týdnu prošla na páru s americkým dolarem silným výprodejem, když se dostala až na své 21 měsíční...

...minimum, nadosah hranice 1,91 GBP/USD. Britská ekonomika v druhém čtvrtletí výrazně zpomalila, když rostla o pouhých 0,2% (1,6% r/r) a i nadcházející měsíce pravděpodobně přinesou další slábnutí. Výrobní sektor a sektor služeb se nacházejí v kontrakci, ještě větším problémem se však zdá být situace na trhu s bydlením, kde se průměrné ceny propadají meziročně již o osm procent a jejich dno je zatím v nedohlednu. Minulý týden přinesl vedle ekonomických dat také rozhodování o sazbách, které Bank of England i nadále drží na 5%, když bojuje s rychle rostoucí inflací, která v červnu dosahovala 3,8%. Nejvyšší sazby ze zemí G7 ale zároveň dusí britskou ekonomiku a výrazně tak komplikují její případné oživení.

Nadcházející týden bude na makroekonomická data z Británie velice bohatý. Již pondělní seance nabídne výsledky červencového růstu cen ve výrobě (PPI), které by měly stoupat v případě vstupních cen o 1% (předch.: +2,1%), u cen výstupních pak o 0,5% (předch.: +0,9%). Ceny ve výrobě představují jeden z důležitých ukazatelů “inflace na cestě“ a v posledních měsících si, především díky vysokým cenám ropy, prošly masivním růstem, když jen v červnu rostly ceny vstupů meziročně o 30,3%, zatímco ceny výstupů o rovných 10%. Daleko větší pozornost z inflačních dat na sebe ale naváže až v úterý zveřejněný červencový CPI, který by měl naplnit dřívější projekce Bank of England a přehoupnout se přes hranici čtyř procent, když od něj analytici očekávají růst z červnových 3,8% na 4,1%. Britská inflace by se tak nacházela více než dvě procenta nad inflačním cílem ,což bude i nadále výrazně komplikovat pozici Bank of England, která za této situace zatím nemůže nabídnou pro ekonomiku tolik potřebné uvolnění měnové politiky. Právě pro větší ujasnění pozice BoE si získá mimořádnou pozornost také středeční seance, která přinese na librové páry pro tento týden poslední fundamenty, v podobě výsledků z pracovního trhu a včele s čtvrtletním inflačním reportem Bank of England. Čísla z pracovního trhu pravděpodobně opět upozorní na jeho další zpomalování, když má počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti stoupat popáté v řadě, tentokrát o vysokých 17,5 tis. (předch.: 15,5 tis.) a růstu o desetinu na 5,3% se má dočkat také míra nezaměstnanosti. Inflační report pak nabídne obchodníkům aktuální pohled na inflační projekce Bank of England, které by, spolu s komentářem guvernéra Kinga, mohly napovědět více o tom, jaký bude směr, kterým se příště vydají úrokové sazby.

Libra ztratila minulý týden na páru s dolarem 3,3% ze své hodnoty, k čemuž vedle fundamentálních faktorů pomohl také fakt, že nedokázala udržet silný support na ceně 1,94 GBP/USD. Přestože se britská měna dostává do předprodaného pásma, kde hrozí rychlá korekce dřívějších ztrát, také nadcházející týdny by mohly s novými makrodaty přinést další výprodeje. Světlo na konci tunelu zatím nevidíme a jakýkoliv růst libry tak pravděpodobně bude využíván pouze jako dobrá příležitost k dalším výprodejům. V 8:00 se libra na páru s dolarem prodávala na ceně 1,9164 GBP/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE