Forex: Čtvrteční dění na trhu

14.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Včerejší seance přinesla v dopoledních hodinách mezi nejzajímavějšími výsledky z Britského pracovního trhu, kde rostla nezaměstnanost nečekaně o dvě...

...desetiny na 5,4%, když se zvyšoval počet osob nově žádajících o podporu v nezaměstnanosti, a to až o 20,1 tis. (oček.: 17,5 tis.). Británie včera neměla vůbec dobrý den a negativní dojem z dalšího vývoje druhé největší ekonomiky ještě podtrhla Bank of England, která na svém inflačním reportu výrazně snížila projekce pro hospodářský růst (až na 0,1% v 1Q 2009), zatímco zvýšila inflační projekce, podle kterých by měla inflace koncem roku atakovat pětiprocentní hranici. Příznivá čísla však nepřišla včera ani z eurozóny, kde byly zveřejněny červnové výsledky průmyslové produkce, která vykázala nulový růst (oček.: +0,3%) a pouze potvrdila to, co již v minulých týdnech naznačily výsledky z jednotlivých zemí evropské patnáctky, a to výrazné ochlazení výroby, které se podepíše na zpomalení eurozóny v druhé polovině roku. Spojené státy pak odpoledne zveřejnily červencové maloobchodní prodeje, které skončily mírně za očekáváním, když klesaly o 0,1% (oček.: 0%). Největší brzdou se ukázaly být opět prodeje automobilů, které jsou meziročně nižší více než o 11% a po jejich nezapočítání se pak maloobchodní prodeje zvyšovaly o 0,4% (oček.: 0,5%). Mezi další americká data se pak zařadily ještě výsledky červencového indexu cen dováženého zboží, který stoupal o vysokých 1,7% (oček.: 1%), což poslalo meziroční ukazatel až na 21,6%.

Čtvrteční seance nabídne v 8:00 velmi očekávané výsledky německého růstu HDP za 2Q, který by měl podle předběžných odhadů klesat o 0,8% poté, co v prvním čtvrtletí překvapil silným zvýšením o 1,5%. Stejná čísla přijdou v 8:45 také z Francie, od které analytici očekávají růst HDP o pouhých 0,1% (předch.: +0,5%) a posledními zajímavějšími výsledky z eurozóny je dnes v 11 hod. zveřejněná červencové inflace, společně s předběžným odhadem růstu HDP v eurozoně za 2Q. Inflace by měla potvrdit předběžné (flash) odhady a vykázat růst o 4,1%, zatímco hospodářský růst má podle odhadů zaznament kontrakci o 0,2% poté, co v 1Q vystoupal na silných +0,7%. Odpolední seance si dnes pro obchodníky připravila ze Spojených států výsledky červencové inflace a tradiční čísla z pracovního trhu. Inflace ve Spojených státech je očekávána stoupat o 0,4% (předch.: +1,1%), zatímco jádrový ukazatel by měl růst pouze o 0,2% (předch.: 0,3%). To by poslalo meziroční ukazatel z 5% na 5,2%, jádrový ukazatel pak má zůstat beze změny na 2,4%. Počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti by se měly znovu držet nad hranicí 400 tis., když analytici očekávají jejich mírný pokles z 455 tis. v předchozím týdnu na 440 tis. Mezi dalšími fundamenty se pak dočkáme ještě v 16:30 čtvrtletníku Bank of Canada, ve 20:30 přednese ve svůj projev jeden z členů FOMC Gary Stern a noc ze čtvrtka na pátek nabídne výsledky novozélandských maloobchodních prodejů, které by se měly v červnu propadat o 1,6% (předch.: -1,2%).

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE