Forex: Euro zůstává nad 1,49 EUR/USD. Fundamenty z eurozóny zanechaly smíšené dojmy

14.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Evropské měně se dnes daří držet pozice na páru s eurem, kde se v průběhu odpoledního obchodování pohybovala i nadále nad hranicí 1,49 EUR/USD. Těmi...

...nejzajímavějšími čísly, které dnes eurozóna nabídla byly jednoznačně předběžné výsledky hospodářského růstu v Německu a Francii, které zanechaly poměrně smíšené dojmy, když se lepších výsledků dočkalo Německo, zatímco hůře si vedla francouzská ekonomika. Německý HDP v 2Q sklouznul do kontrakce, když klesal o 0,5%. Přesto se jednalo o výsledek lepší než jaká byla očekávání trhu, která se točila kolem propadu o 0,8%. I když se německý HDP poprvé po čtyřech letech dostává do červených čísel, je tento výsledek do značné míry způsoben také silnou aktivitou v prvním kvartále, kdy se růst HDP vyšplhal na vysokých 1,3%. Zatímco největší brzdou se ukázaly být spotřebitelské výdaje, výrazným příspěvkem k růstu byl naopak zahraniční obchod, zejména pak díky snížení importu. Horší překvapení dnes přišlo z Francie, která zpomalila z +0,4% v prvním čtvrtletí na -0,3% v druhém čtvrtletí, přičemž odhady počítaly s mírným růstem o 0,1%. Zatímco spotřebitelské výdaje rostly stejně jako v předchozím čtvrtletí o 0,1%, nižší investice a slabý export posílají druhou největší ekonomiku eurozóny do kontrakce. Dnešní výsledky potvrzují očekávané zpomalení eurozóny, které by se mělo táhnout celou druhou polovinou tohoto roku, kdy by se díky snížení domácí a zahraniční poptávky některé země evropské patnáctky dokonce mohly dostat do recese.

Obchodníci nyní vyčkávají na odpolední čísla z USA, v podobě červencové inflace a údajů z pracovního tru. Akciovým indexům v Evropě se i přes tyto výsledky zatím daří, když si v 10:50 německý DAX připisoval 0,52%, CAC40 byl výše o 0,99% a londýnský FTSE100 rostl o 1,33%. Cena ropy dnes koriguje propad z předchozích dnů, když se ve stejný čas (brent) dostala až na 115,55 USD/barel. Dražší je také zlato, které se prodávalo za 835,25 USD/tr. unc.

Autor: Jaroslav Brychta (jroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE