Forex: Koruna se vrací ke slabším úrovním

14.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Domácí měna tento týden zahájila výrazným posilováním, přestože data z ekonomiky jí nemohly k tomuto posilování nijak pomoci. Středeční obchodování...

...však tento trend zvrátilo a koruna se vrátila k slabším úrovním. Během dne ztratila přibližně 35 haléřů a dostala nad 24,10 EUR/CZK. Stejně tak i na páru s dolarem si pohoršila a v závěru dne se obchodovala za 16,10 USD/CZK.

Impuls k dalšímu oslabování domácí měny přichází s dnešními výsledky, které poukazují na ochladnutí domácí ekonomiky.

1/ Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku zpomalila svůj růst. Hrubý domácí produkt meziročně vzrostl o 4,5 procenta. Očekávání trhu byla o něco optimističtější. Svůj podíl na tomto výsledku má také výrazné posilování koruny v předcházejících měsících.

2/ Růst cen průmyslových výrobců zpomalil v červenci a to na 5,2 procenta z červnových 5,3 procenta. V červenci rovněž zpomalil růst cen zemědělských výrobců na 21,4 procenta z červnových 25,4 procenta.

3/ Meziroční tempo růstu maloobchodních tržeb v červnu zpomalilo na 1,4 procenta z květnových 2,5 procenta. Sezónně očištěné tržby v maloobchodě vzrostly v červnu meziměsíčně reálně o 0,4 procenta.

Resumé z těchto čísel je poměrně jednoznačné. Koruna po zveřejnění prudce oslabuje až nad 24, 35 EUR/CZK resp. 16,30 USD/CZK. Větším změnám na kurzu však dnes ještě není konec. V 11 hodin budou na řadě důležité fundamenty z eurozóny.

Autor: David Šnajdr (david.snajdr@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE