Forex: Inflace v USA na 5,6%. Dolar zůstává přikován k hranici 1,49 EUR/USD

14.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Odpolední seance dnes nabídla ze Spojených států další sérii fundamentů, v podobě výsledků červencové inflace a údajů z pracovního trhu. Červencové...

...výsledky inflace dnes nabídly další “horká čísla“, když se meziměsíční index spotřebitelských cen (CPI) vyšplhal výše o 0,8% (předch.: +1,1%) a překonal tak odhady analytiků, kteří počítali s růstem o 0,4%. Největší podíl na těchto výsledcích měly ceny dopravy, které se zvyšovaly o 1,7% a jsou meziročně vyšší o 13,4%. Silného růstu se dočkaly také ceny oděvů (+1,7%), potravin (+0,9%), či bydlení (+0,6%). Meziroční inflace se dostala v červenci nejvýše od ledna 1991, když vystoupala z červnových 5% až na 5,6%, přičemž odhady hovořily o mírnějším růstu kolem 5,2%. Po očištění od změny cen energií a potravin se pak tzv. jádrová inflace v červenci zvyšovala o 0,3% (oček.: 0,2%). Jádrový ukazatel inflace je Fedem preferovaným indikátorem a meziročně se dostal z 2,4% již na 2,5%, což je nad tzv. “komfortní zónou“, která je podle Bena Bernankeho v pásmu mezi 1% a 2%. I přes vysoký růst inflačních tlaků by měl růst cen v druhé polovině začít zpomalovat, k čemuž přispějí také nižší ceny ropy a ostatních komodit, které se zatím nestačily do aktuálních výsledků promítnout.

Ve stejný čas jako inflační data (14:30) dnes byly ve Spojených státech zveřejněny také výsledky z pracovního trhu, které znovu negativně překvapily, když se počet nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti zvyšoval v minulém týdnu o 450 tis., což je číslo o 10. převyšující původní odhady a o 10 tis. nižší než výsledky z předchozího týdne. Dnešní výsledky jsou čtvrtými v řadě, kdy se počty nově podaných žádostí dostaly nad hranici 400 tis. a představují výrazné zhoršení oproti údajům z předchozích měsíců, což se projevuje také na čtyřtýdenním průměru, který se vyšplhal již na 440,5 tis. žádostí. Hlavním důvodem růstu počtu žádostí o podporu je spíše než propouštění fakt, že čím dále tím více lidí míří na pracovní trh, který však nevytváří nové kapacity.

Dolar na dnešní výsledky reagoval oslabením, když se na páru s eurem krátce po jejich zveřejnění propadnul 1,4949 EUR/USD. Krátce na to však zpevnil a krátce po třetí hodině odpolední se tak znovu prodával téměř beze změny těsně nad hranicí 1,49 EUR/USD.

Autor: JaroslavBrychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE