Forex: Dolar si připisuje další zisky

15.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Včerejší obchodování přineslo dolaru na páru s eurem další zisky, když se americká měna v průběhu odpolední seance dostala až pod hranici 1,48...

...EUR/USD. Zatímco euru uškodily zejména výsledky hospodářského růstu, který se v eurozóně poprvé od jejího vzniku dostal do červených čísel, když slábnu o 0,2%, americké měně pomáhaly znovu ceny ropy, které po středečním růstu zamířily směrem dolů a také růst akcií, jež se vyhouply zpět do zelných čísel, když si včera americký DJIA připisoval růst o 0,72%. Dolar tak dokázal navýšit své zisky, a to i přesto, že Spojené státy nenabídly nijak příznivé fundamenty. Podle těch totiž červencová inflace v USA dosáhla na nejvyšší hodnoty od ledna 1991, když se vyšplhala až na 5,6%, což bylo vysoko nad očekávaným růstem o 5,2% a také daleko od červnových 5%. Přestože růst inflace podpírá pravděpodobnost zvýšení úrokových sazeb, takto vysoké inflační tlaky zároveň brzdí domácí poptávku, což by se mělo projevit již v druhé polovině tohoto roku nižším hospodářským růstem. Vyšší byl navíc také Fedem preferovaný ukazatel jádrové inflace, který vystoupal z 2,4% na 2,5% a je tak důkazem toho, že se růst cen začíná rozšiřovat napříč celou ekonomikou. Ani inflace na hodnotách, které začínají poškozovat ekonomiku však včera dolarovým býkům neubrala na optimismu, a to díky výhledu na její postupné snižování, které by mělo přijít již koncem tohoto roku, kdy se začnou pozitivně projevovat dopady nižších cen ropy, která jen za poslední měsíc zlevnila o více než 20%, což by koncem roku také mohlo pomoci tlumit negativní dopad na spotřebitelské výdaje, které jsou hlavním motorem hospodářského růstu Spojených států. Dolar včera nepřinutily k odevzdání části zisků ani čísla z pracovního trhu, podle kterých se počet nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti zvyšoval minulý týden o 450 tis. (oček.: 440 tis.). To přitom poslalo čtyřtýdenní průměr tohoto ukazatele na 440 tis., přičemž ještě před dvěma měsíci se tento průměr pohyboval kolem 369 tis. To svědčí o neschopnosti americké ekonomiky vytvářet nová pracovní místa a přestože zatím nedochází k nijak masivnímu propouštění, americká ekonomika se pravděpodobně dočká dalšího růstu nezaměstnanosti, která by se již brzy mohla přehoupnout přes šestiprocentní hranici.

Přestože euro-dolar zůstává výrazně předprodaný a nabízí prostor ke korekci, k tomu aby dolar odevzdal část ze svých dosavadních zisků je třeba jasný impulz, kterého se zatím nedostává, když z eurozóny přichází nyní jeden slabý fundament za druhým, zatímco data z USA zůstávají poměrně stabilní. Dnešní obchodování nenabídne z Evropy kvůli svátku žádná makro data a tak se obchodníci soustředí pouze na výsledky ze Spojených států, a to především na průmyslovou produkci a srpnový index spotřebitelské důvěry (Michigan). Průmyslová produkce by měla podle většinových odhadů v červenci zaznamenat nulový růst poté, co se v červnu díky poptávce ze zahraničí zvyšovala o 0,5%. Černým koněm dnes však mohou být výsledky michiganského indexu spotřebitelské důvěry, který v červenci překvapil růstem na 61,2b. a který by měl stoupat také v srpnu, a to na 62b. Právě tento ukazatel by dnes mohl překvapit vyšším než očekávaným růstem, a to především díky pozitivnímu dopadu daňových slev z předchozích měsíců, které pomáhaly americkým domácnostem částečně tlumit dopad rostoucích cen. V 8:00 se eur na páru s dolarem prodávalo na ceně 1,4777 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE