Forex: Euro pod tlakem díky zpomalující ekonomice

15.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Včerejší čísla z Evropy definitivně potvrdila to, co mnozí již dlouho očekávali. Eurozóna prudce zpomaluje a poprvé od svého vzniku v roce 1999...

...dokonce vykázala kontrakci produktu. Podle včerejších výsledků se hrubý domácí produkt zemí evropské patnáctky snižoval v druhém čtvrtletí o 0,2% a meziročně tak klesnul z 2,1% na 1,5%. Přestože na eurozónu negativně dolehla krize na americkém trhu s bydlením, která urychlila podobnou krizi i v některých zemí eurozóny (Irsko, Španělsko) a také silné zhodnocení eura, které omezilo zahraniční poptávku, tu nejtěžší ránu zasadila inflace, jež způsobila výrazný pokles reálného disponibilního příjmu a omezila tak domácí poptávku. Co se jednotlivých zemí eurozóny týče, největšího propadu se v druhém čtvrtletí dočkalo Německo, kde HDP klesal o 0,5%, paradoxně právě tato zpráva se řadila mezi jedny z těch optimistických. Trh totiž počítal s výsledkem ještě o tři desetiny horším a pokud se zohlední extrémně vysoký růst z prvního čtvrtletí (+1,3%), německá čísla ještě nevypadají tak hrozivě. Velmi negativně se naopak začíná vyvíjet situace ve Francii, která ještě před několika měsíci vykazovala pozoruhodnou odolnost vůči negativním vlivům, které se Evropou šířily. Prudké zhoršování situace ve výrobním sektoru a v sektoru služeb v letních měsících, společně se slabými výsledky exportu a slabou domácí poptávkou však zatlačily druhou největší ekonomiku eurozóny do kontrakce, když se její HDP propadal o 0,3% (předch.: +0,4%), což bylo poměrně výrazně pod očekáváním analytiků, kteří počítali s mírným růstem o 0,1%. Vůbec nejhůře se ale situace vyvíjí v třetí a čtvrté největší ekonomice eurozóny, Itálii a Španělsku. Itálie nabídla své výsledky již minulý týden a podle těch se tamní HDP snižoval o 0,3% a meziročně tak již dosahuje nulového růstu, což staví Itálii je na práh čtvrté technické recese za poslední dekádu. Španělsko, donedávna jedna z nejdynamičtěji rostoucích ekonomik Evropy, pak v 2Q zaznamenalo růst HDP o pouhých 0,1% (předch.: +0,2%) a za posledních dvanáct měsíců tak zpomalilo o celé dva procentní body z 3,8% na 1,8%, a to zejména díky kritické situaci na trhu s bydlením a s tím spojeným vysokým růstem nezaměstnanosti.

Také další měsíce budou pro evropské země velice složité, což potvrzují výsledky průmyslové produkce, která je v útlumu díky propadu zahraniční poptávky. Zatímco situace v Itálii a Španělsku přesahuje rámec tohoto roku a u obou zemí hrozí nebezpečí táhlejší recese, či velmi slabého růstu, ostatním zemím evropské patnáctky by měla ke stabilizaci pomoci klesající inflace a levnější euro. Na rozdíl od Spojených států má eurozóna i nadále dobře fungující finanční sektor, který zatím nijak neomezuje dostupnost úvěrů. Ty podle včerejšího bulletinu ECB stále rostou vysokým tempem, když se např. objem půjček nefinančním institucím v eurozóně zvyšoval v červnu meziročně o 11,9%. Evropské země se pak (až na výjimky) nemusejí potýkat s takovými problémy na trhu s bydlením, jako např. USA či Británie, což bude další z faktoru, který by měl pomoci eurozóně v roce 2009 ke stabilizaci. Přestože evropská měna může pod tlakem negativních čísel i nadále nabízet prostor ke slábnutí (1,43 EUR/USD?), dlouhodobější výhled vidíme spíše pozitivně. Americká ekonomika ještě není z lesa venku, a to především díky problémům na finančních trzích, kde zatím napětí polevuje jen minimálně.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE