Forex: Páteční dění na trhu

15.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Včerejší seance nabídla několik důležitých fundamentů z Evropy, kde byly v dopoledních hodinách zveřejněny předběžné výsledky hospodářského růstu za...

...2Q. Ten se v Německu propadal o 0,5%, přesto byl tento výsledek spíše příjemným překvapením, když odhady hovořily o snížení produktu až o 0,8% (předch.: +1,3%). Výrazně za očekáváním naopak skončily čísla pro Francii, kde se HDP propadal o 0,3%, přičemž odhady hovořily o jeho růstu o 0,1% a slabých výsledků dosáhlo také Španělsko, jehož HDP se po 0,2% růstu v prvním čtvrtletí zvyšoval tentokrát o pouhých 0,1%. Celá eurozóna tak v 2Q zpomalila o 0,2%, což poslalo meziroční růst z 2,1% na 1,5%. Země evropské patnáctky pak v dopoledních hodinách nabídly také zpřesněné výsledky červencové inflace, která nakonec skončila desetinu pod původními odhady, když se dostala na rovná 4%, což může naznačovat postupné vrcholení inflačních tlaků. Výsledků inflace se včera obchodníci dočkali také ze Spojených států, kde však růst cen prudce zrychlil, a to až na 5,6%, daleko nad červnových 5% a nad očekáváním trhu (5,2%). Slabá čísla pak přišla také z pracovního trhu, kde rostl počet nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti minulý týden na vysokých 450 tis. (oček.: 440 tis.). Cena ropy včera znovu zamířila dolů, když se barel severomořského brentu prodával pod 113 USD, levnější bylo také zlato, které se dostalo na 790 USD/tr. unc. a bylo tak nejníže od prosince minulého roku. Dařilo se také akciím, když si americký DJIA dokázal připsat 0,72%.

Páteční dopolední seance nepřinese díky svátku v Evropě žádná data a pozornost se tak dnes soustředí především na Spojené státy. Ty nabídnou první fundamenty ve 14:30, kdy jsou ke zveřejnění připraveny srpnové výsledky N.Y. Empire state indexu, měřícího výrobní aktivitu ve stáně New York, který by měl podle odhadů mírně růst, a to z červencových -4,9b. na -4,3b. Další čísla jsou nachystána na 15:00, v podobě čistých nákupů dlouhodobých cenných papírů (USD) (oček.: 55 mld., předch.: 67 mld.) a v 15:15 pak Spojené státy zveřejnění ještě červencovou průmyslovou produkci, společně kapacitním využitím. Zatímco produkce má podle většinových odhadů vykázat nulový růst (předch.: +0,5%), kapacitní využití ve výrobě by se mělo snížit o desetinu na 79,8%. Posledními a dnes asi nejzajímavějšími čísly bude v 16:00 zveřejněný předběžný index spotřebitelské důvěry (Michigan), který by měl v srpnu pokračovat v růstu a stoupat z červencových 61,2b. na 62b.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE