Forex: Libra pod tlakem zhoršujících se fundamentů

18.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Dalším ztrátovým týdnem si prošla v uplynulých pěti dnech britská libra, která dokázala slábnout jak na páru s americkým dolarem, tak na páru s...

...evropskou měnou. Největších výprodejů se přitom dočkala v první polovině minulého týdne poté, co byly zveřejněny výsledky z pracovního trhu společně s pravidelným inflačním reportem Bank of England, které přinesly studenou sprchu pro librové býky. Situace na trhu práce je měsíc od měsíce horší, což potvrdily i červencové výsledky, podle kterých rostla nezaměstnanost o dvě desetiny na 5,4%, přičemž počet nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti se zvyšoval o 20,1 tis., když se největšího úbytku dočkává stavebnictví, ale i finanční sektor či průmysl. Slabý výhled pro libru pak navíc ještě zvýraznila Bank of England, která razantně korigovala svou předpověď pro hospodářský růst, jež by měl za první čtvrtletí 2009 meziročně dosahovat pouhých 0,1%, což je daleko pod květnovými odhady, které počítaly s růstem kolem jednoho procenta. Banka navíc zvýšila odhady pro inflaci, jež by koncem tohoto roku mohla atakovat dokonce pětiprocentní hranici před tím, než začne rychle ustupovat v roce 2009. Dilema Bank of England se tak těmito předpověďmi pouze prohlubuje, přesto neočekáváme, že by BoE v dalších měsících zvyšovala úrokové sazby, i když se několik jestřábů v devítičlenném MPC nepochybně najde. Jak totiž naznačil ve svém projevu guvernér banky Mervyn King, po odeznění inflačních tlaků může inflace začít velmi rychle ustupovat, a to především pokud ceny ropy budou i nadále klesat, což by dokonce mohlo v roce 2009 vést k podstřelení inflačního cíle a propadu inflace až pod jedno procento. Britská inflace podle výsledků z minulého týdne rostla v červenci na 4,4%.

Nový týden přinese z Británie dva velmi důležité fundamenty, a to zápis z posledního zasedání MPC a červencové maloobchodní prodeje. Bank of England rozhodla 7. srpna o tom, že sazby zůstanou i nadále beze změny na 5% a středa přinese zápis z tohoto zasedání, společně s hlasovacím poměrem. Protože banka měla před tímto hlasováním k dispozici čísla o inflaci, která opět dramaticky rostla, obchodníci budou velmi zvědavi na to, zdali se k Timu Basleymu, který na předešlém zasedání jako jediný hlasoval pro růst sazeb, přidá také některý z jeho kolegů. Od maloobchodních prodejů se pak čeká další pokles, a to o 0,3%, poté, co v předchozím měsíci, díky sezónním vlivům a prudkému květnovému růstu, slábly o vysokých 3,9%.

Libra zůstává na páru s dolarem silně přeprodaná a další prodeje na těchto hodnotách mohou být v krátkodobém horizontu riskantní. Impulz, který by odstartoval korekci jejich ztrát však nepřichází, když Británie nabízí již několik týdnů jeden slabý fundament za druhým. Střednědobý horizont však skýtá i nadále prostor ke slábnutí s tím, jak se bude situace uvnitř druhé největší evropské ekonomiky zhoršovat a také s růstem šancí na možné uvolnění měnové politiky, které by však díky tvrdému protiinflačnímu postoji BoE mohlo přijít až v roce 2009, kdy si bude BoE jistá, že je inflace definitivně na ústupu. V 8:00 se libra na páru s dolarem prodávala na ceně 1,8693 GBP/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE