Týden na komoditních trzích

18.08.2008 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Největší pokles ceny za posledních 14 týdnů jsme v rámci minulého týdne zaznamenaly u nejaktivnějšího futures kontraktu na WTI americkou lehkou ...

Ropa

Největší pokles ceny za posledních 14 týdnů jsme v rámci minulého týdne zaznamenaly u nejaktivnějšího futures kontraktu na WTI americkou lehkou ropu na burze New York Mercantile Exchange. Černé zlato začalo zmíněný týden otevírací cenou 115,20 dolarů za barel a v průběhu následujících pěti obchodních seancí propadlo až těsně pod hranici 112 dolarů za barel. Nedůležitějšími důvody pokračujícího poklesu ceny ropy byly spekulace, podle nichž se zpomalení ekonomického růstu USA promítne nejméně až do roku 2009, dále posílení amerického dolaru vůči euru na hodnotu šesti měsíčního maxima, které snížilo poptávku po energiích a ostatních komoditách, jako formě alternativních investic, obecně a také zpráva American Petroleum Institute, podle níž poklesla v průběhu července poptávka po benzínu ve Spojených státech o 2,1 %. Výjimkou byla středeční obchodní seance, kdy cena ropy dočasně posílila nad 116 dolarů za barel. Příčinou byla pravidelná statistika amerického ministerstva energetiky, jež k 8.srpnu vykázala v USA nečekaně velký pokles komerčních zásob benzínu o 6,4 mil. barelů. Páteční obchodní seanci na burze NYMEX uzavřel nakonec zářijový futures kontrakt na ropu poklesem o 1,06 $ až na 113,77 dolarů za barel.

 

Zlato

Ještě větší propad ceny než ropa zažil v minulém týdnu na burze Comex division New York Mercantile Exchange nejvíce aktivní prosincový futures kontrakt na zlato. Rozdíl mezi pondělní otevírací a páteční uzavírací cenou dosáhl 71,3 dolarů za trojskou unci. Od počátku měsíce srpna klesla cena zlata o 12 % a jedná se zároveň o nejdéle trvající pokles nejaktivnějšího futures kontraktu na zlato od roku 2001. Výše zmíněné mělo svůj původ ve dvou hlavních příčinách. Tou první byl prudce posilující americký dolar, jež postupně vůči euru vyšplhal až na hodnotu šesti měsíčního maxima 1,4659. Druhou pak byly spekulace, podle nichž míra růstu spotřebitelských cen v USA, které v měsíci červenci v porovnání se stejným obdobím loňského roku zaznamenaly meziroční nárůst o 5,6 %, největší za posledních 17 let, přiměje americkou Centrální banku z důvodu udržení inflace na uzdě ke zvýšení základní úrokové sazby ve Spojených státech. Výsledkem by mělo být posílení hodnoty amerického dolaru a snížení poptávky po zlatě, jako formě alternativní investice.

Páteční obchodní seanci na burze Comex uzavřel prosincový futures kontrakt na zlato propadem o 20,2 $ na 792,10 dolarů za trojskou unci.

 

Kukuřice

 

Opačný vývoj, než u předešlých dvou komodit, byl v rámci minulého týdne zaznamenán na burze Chicago Board of Trade u nejaktivnějšího futures kontraktu na kukuřici, jež v rámci posledních 5 obchodních seancí poměrně silně posílil, a to z hodnot šesti měsíčního minima. Konkrétně z počátečních 521 centů o 58 na nejvyšší hodnotu 579 centů za bušl. Příčinou zmíněného růstu ceny kukuřice byla především zpráva amerického ministerstva zemědělství, podle kterého poptávka po zrninách jako krmiva a zdroj ethanolu jako alternativního paliva značně sníží globální zásoby této komodity. Celosvětová spotřeba kukuřice  má v sezóně 08/09 vzrůst o 3,2 % na rekordních 799,7 miliónů metrických tun a snížit tak objem konečných zásob na nejnižší hodnotu od roku 1974. Poptávka po amerických zásobách kukuřice by ve stejném období měla dosáhnout 12,745 miliard bušlů a množství kukuřice použité pro výrobu ethanolu by mělo vzrůst o 37 %. K posílení ceny pomohly kukuřici také spekulace, podle nichž existuje 20 % pravděpodobnost, že by pěstitelskou oblast středozápadu Spojených států mohly už v září zasáhnout první mrazy a snížit tak výnos budoucí úrody. Poslední obchodní seanci minulého týdne uzavřel prosincový futures na kukuřici na hodnotě 549,5 centů za bušl. 

 

Měď

Jednou z komodit, jíž se v rámci minulého týdne podařilo ustát výše zmíněné výprodeje, byla měď. Konkrétně zářijový futures kontrakt na burze Comex division New York Mercantile Exchange. Ten v minulém týdnu hodnotou půl ročního minima 321,85 centů za libru ukončil

poměrně dlouhé období poklesu a vykročil zpět směr sever. Důvodem obratu byly jak spekulace, podle nichž by současná nízká cena mědi měla oživit silnou poptávku ze strany Číny, tak známky snižující se celosvětové produkce. Cena mědi se od roku 2002, kdy světové těžařské společnosti začaly mít problémy s udržením objemu produkce s rostoucí poptávkou, více než ztrojnásobila. Výše zmíněné potvrzuje zpráva společnosti BHP Billiton, podle které této těžařské společnosti v první polovině letošního roku klesla produkce těžby měděné rudy o 4,4 procenta. Problémy ohlásila také Jiangxi Copper Co., druhá největší společnost na tavení měděné rudy v Číně, která v letošním roce očekává pokles vlastní produkce o 30 %. Poslední obchodní seanci minulého týdne uzavřel zářijový futures na měď uzavírací cenou 332,15 centů za váhovou libru.     

 

Robert Černík

 

Colosseum a.s.

 

Autor článku

Robert Černík  

Články ze sekce: INVESTICE