Článek: Česká koruna nabrala nový směr

19.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


V posledních měsících byla koruna jedním překvapením za druhým, mezi které se zařadilo i překvapující konání České národní banky, která tak ukončila...

...období příliš silné koruny. Období ale naopak slabé koruny se čekat nedá.

V centru zájmu českých médií byla v posledních několika měsících jednoznačně naše měna, a to nejen proto, že politici mají prázdniny, ale protože česká koruna dosahovala nových rekordů jak k euru tak dolaru. Situace na finančních trzích v posledních několika měsících nebyla snadno předvídatelná. Proto i posílení české koruny až na 22,90 CZK/EUR a 14,40 CZK/USD bylo pro mnohé překvapením.

Koruna, po překvapivém snížení sazeb Českou národní bankou, oslabila ještě ten den o 2,4% na 23,47 CZK/EUR a o 3,3% na 14,86 CZK/USD. Další den pokračovala v oslabování, ale v menší míře. Dokázala část ztrát posléze i vymazat, ale nezdá se, že by si posilující trend dokázala udržet. Pro další oslabení koruny hovoří více faktorů, především znatelné zpomalení hospodářského růstu v ČR v letošním roce a nejnižší úrokové sazby v Evropské unii, které, jak ČNB naznačila, by se mohly dále ještě snižovat, pokud by koruna dále posilovala. Byly to právě i nejisté trhy, které přilákaly investory či spekulanty k české koruně. Česká koruna se vyznačuje dlouhodobým posilujícím trendem jak vůči euru tak dolaru, úrokové sazby na naši měně se staly atraktivnějšími za posledních pár let než dříve bývaly a navíc většina hlavních světových měnových párů obchodovala bez jasného trendu. Situace se ale změnila, a to nejen proto, že se ČNB odhodlala s příliš silnou korunou bojovat.

Najednou je vše jinak..

Dolar se vymanil z pásma 1,53-1,60 USD/EUR. Tento výkyv rozhýbal i jiné páry na trhu. Američané po více než dvou letech opět platí za libru méně než 1,92 dolaru.

To, že se dolar dokázal pohnout ze zmíněného intervalu, umožnil i posun v tom, co je centrem zájmu na trzích. V momentální záplavě špatných čísel z eurozóny, je už všem jasné, že Evropa není žádným ekonomickým zázrakem a že krize v USA na její ekonomiku bude mít dopad. Zájem se tak přesunul od inflace k růstu. Zatímco v USA už centrální banka sazby snižovala a očekává se oživení v americké ekonomice koncem roku, popřípadě začátkem roku příštího, Evropu stále „dusí“ úrokové sazby okolo 4,25%. Spousta analytiků proto vidí návrat k dolaru a konec s vyhledáváním alternativních atraktivních měn, jako například byla vyhledávána česká koruna.

Silný dolar není příznivý ani pro ostatní měny v regionu

Tak jako česká koruna i ostatní měny byly v posledních několika měsících velice oblíbené na trzích. Polskému zlotému (PLN) i maďarskému forintu (HUF) se dařilo pokořit rekordní úrovně. Z výpočtu korelace těchto měn na páru s eurem a dolaru na páru s eurem vyplývá to, co je viditelné i z grafu vývoje kurzů: posílení dolaru k euru má negativní vliv na středoevropské měny, tedy mají tendenci oslabovat k euru. Výsledek silnějšího dolaru na páru s eurem, by pak znamenal výraznější oslabení

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE