Komodity: Měď vyčkává na signály

19.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Za uplynulých třicet dní měď neměla příliš dobrých dnů a ani včerejšek nebyl ve znamení růstu. London Metal Exchange, podobně jako Shanghai, na...

...vlastní kůži poznávají dopady hypoteční krize na světové ekonomiky a naplno se začíná projevovat ochlazení celé mašinerie. Propad od 18.7. byl včera téměř 800USD na tunu suroviny, měď si minulý týden osahala půlroční minima a nic nenasvědčuje světlejším zítřkům. Faktory tlačící ceny průmyslových kovů a i jiných surovin dolů jsou zřejmé – posilující dolar, který suroviny zdražuje pro nedolarové země, snižující se poptávka, vesměs dostatečná nabídka a především stagnující automobilový průmysl a sektor stavebnictví. Drobné výkyvy jsou způsobeny krátkodobými změnami sentimentu a problémy s jihoamerickými těžaři, kteří často stávkují za lepší platy. Rovněž i relativně nízké zásoby na LME, které jsou i přes konstantní růst o více než pětinu nižší než na začátku roku, mají občas na svědomí kratičké vylepšení skóre.

Tento týden nebude na fundamentální události nijak bohatý, dnešní PPI a jádrový PPI v Americe by neměl přinést žádná překvapení a čtvrteční započaté stavby, nezaměstnanost a Philadelphia Fed index v USA a PMI v EU na měď nejspíš výrazný vliv míti nebudou. Dlouhodobě pak rozhodne, zda a nakolik se rozběhne Čína po olympiádě a jestli případně předčí propad americké produkce.

Autor: Jan Mynář (jan.mynar@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE