Komodity: Měď proťala dvoutýdenní maxima

20.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Včerejší obchodování na trhu s mědí bylo ovlivněno velkou měrou dolarem a investorským sentimentem obklopujícím tuto měnu. Včerejší PPI totiž bylo...

...lepší než očekávané a naopak data z trhu nemovitostí naznačila, že zvyšování sazeb americkou bankou FED je méně pravděpodobné než dříve, což se negativně promítlo do kurzu dolaru. Další rozhodnutí je však až 16.9. a proto se propad dolaru zavčasu zastavil.

Měď podpořila i zpráva o záměru Číny zvýšit import do země až o 60% oproti minulému měsíci s cílem dosáhnout hranice 100 až 120 tisíc tun za měsíc, z předchozích 75 tisíc. Pohnutka je zásluhou nižších cen, které na komoditních trzích nyní převládají. Zároveň se snižuje gap v cenách mezi LME a SHFE, čímž se importy stávají více atraktivnějšími než minulý měsíc, kdy byl tento gap na historických maximech. Spotřeba asijských zemí a především Číny však meziročně spadne až o 10% vzhledem k situaci na světových trzích a zhoršených kreditních podmínkách pro čínské podniky od domácí vlády.

Objevují se názory, že propad cen by mohl být ještě o 10-15% hlubší do konce roku. Magickým zaříkávadlem je samozřejmě kurz dolaru, který silně působí na investory s mědí. Nejdůležitější základ tedy budou tvořit praví spotřebitelé mědi, nikoli spekulanti, jejichž poptávková křivka je oproti prvně jmenovaným o poznání elastičtější.

Autor: Jan Mynář (jan.mynar@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE