Forex: Čtvrteční dění na trhu

21.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Úterní seance přinesla jen málo zajímavých ekonomických dat, když jak v eurozóně, tak ve Spojených státech nebyly ke zveřejnění připraveny žádné...

...důležitější fundamenty. Tím nejzajímavějším co včerejší dopoledne přineslo tak byl pouze zápis z posledního zasedání MPC Bank of England ze 7. srpna, ze kterého vyplynulo, že srpnový hlasovací poměr kopíroval ten červencový, když se pro ponechání sazeb na 5% vyslovilo sedm členů MPC, zatímco Tim Basley hlasoval pro okamžitý růst sazeb a David Blanchflower naopak pro jejich snížení o čtvrt procentního bodu. Odpolední obchodování pak přineslo jediný zajímavější fundament z Kanady, která nabídla červnové výsledky maloobchodního prodeje, jehož objem překvapivě stoupal o 1,4% (oček.:+0,5%), v jádrové podobě se pak zvyšoval o 0,5% (oček.: +0,4%). Obchodování bylo jinak poměrně klidné a většina měnových párů si držela svá pásma. Americké akcie se včera znovu dokázaly dostat do zelených čísel (DJIA +0,61%), cena ropy (brent) pak mírně rostla, když atakovala cenu 115 USD/barel, zlato naopak zůstalo téměř beze změny kolem 813 USD/tr. unc.

Dnešní obchodování přinese z Evropy několik červencových výsledků PMI pro výrobní sektor a sektor služeb v Německu a Francii. PMI pro výrobní sektor má podle většinových odhadů ve Francii klesat o desetinu na 47b. a nižší by má být také v Německu, kde by se měl dostat z červnových 50,9b. na 50,5b. Horší výsledky jsou očekávány také od PMI pro služby, jež by se měl ve Francii snižovat ze 47,5b. na 47,3b., v Německu pak z 53,1b. na 52,2b. V 10:00 budou ke zveřejnění připraveny ještě souhrnné odhady PMI pro celou erozónu, které by měly potvrdit kontrakci obou sektorů a tak zatímco PMI pro služby má podle odhadů klesat na 48b., PMI ve výrobě je očekáván dostat se až ke 47b. Další zajímavá čísla jsou v průběhu odpoledního obchodování (10:30) nachystána ke zveřejnění z Velké Británie, která nabídne červencovou dynamiku růstu maloobchodních prodejů, jejichž objem by měl klesat již druhým měsícem v řadě, tentokrát o 0,3% poté, co se v červnu, díky silnému květnovému růstu, propadl o 3,9%. Odpolední obchodování pak nabídne další silná data z Kanady, v podobě červencových výsledků inflace (oček.: +0,3%, předch.: +0,7%) a ze Spojených států jsou ke zveřejnění ve 14:30 nachystány tradiční počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti (oček.: 443 tis., předch.: 450 tis.) a v 16:00 pak ještě philadelphský Fed index, který by měl v srpnu stoupat z -16,3b. na -14,5b.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE