Komodity: Rýže znovu posílila

25.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


V průběhu minulého týdne zaznamenala cena rýže obchodované na mimoburzovním trhu nárůst téměř o 50 centů, když se dostala až na zavírací cenu 18,18...

...USD/100 liber (100 liber rýže je cca 45 kg). Začátkem tohoto týdne se tato zemědělská komodita začala prodávat za otevírací cenu 18,44 USD/100 liber. Stále se tedy pohybuje spíše v rostoucím trendu. Tato situace je téměř stejná u všech zemědělských komodit.

Vietnam, jakožto jeden z hlavních exportérů rýže, vyvezl od začátku tohoto roku přibližně tři miliony tun, což meziročně činí ztrátu ve výši 5,7% oproti předešlým obdobím. Kvůli nebývale rostoucím cenám ne světovém trhu se ale příjmy z prodeje rýže téměř zdvojnásobily.

Vládní úřady v Indii zveřejnily koncem minulého týdne zprávu, ve které se uvádí, že během tohoto roku Indie osázela plochu o rozloze téměř 32,46 milionů hektarů, což je nárůst zhruba o 2,3 milionů hektarů. Nyní se čeká na sklizeň, která by měla proběhnout koncem října. Množství sklizené rýže ovšem bude ještě záviset na množství srážek z monzunových dešťů.

Autor: David Hašek (david.hasek@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE