Německá ekonomika se blíží k recesi

26.08.2008 | , RSJ Invest
INVESTICE


Největší evropská ekonomika našlápla rázným krokem k recesi, když dnes německý statistický úřad potvrdil propad míry HDP za II.čtvrtletí o 0,5 procenta. Německá ekonomika se tak ocitla v kontrakci a výhledy pro třetí čtvrtletí prozatím nehovoří o růstu. Výkonnost ekonomiky podlamuje především velmi prudké posílení cen komodit, hlavně pak ropy, i když za poslední týdny došlo k mírnému oslabení cen. Silné euro a globální útlum ekonomického růstu sehrává také významnou roli.

Poslední vývoj ekonomických událostí se samozřejmě promítá do investorské a podnikatelské důvěry. Dnes zveřejněná čísla institutem Ifo hovoří o rapidním poklesu podnikatelské důvěry. Index zaznamenal významný pád k hodnotě 94,8 bodu, když očekávání byla okolo 97. Co se týče budoucího očekávání, tak i zde jsou podnikatelé většími pesimisty.

Významné německé společnosti(Arcandor, Daimler) zaznamenávají větší ztrátu za čtvrtletí a snižují prognózy růstu za celý kalendářní rok. Indexy, mapující aktivitu v sektoru služeb a průmyslu, také vyklesávají. Za eurozónu jsou dokonce již třetím měsícem v řadě ve fázi kontrakce.

Tento týden německá ekonomika bude zveřejňovat míru inflace v jednotlivých regionech a poté i celkovou. Očekávání jsou odlišná, otázka zní, zdali se útlum ekonomického růstu již začne projevovat na poklesu inflace. Konsensus trhu hovoří o meziměsíčním poklesu o 0,2 procenta.          

Autor článku

Ladislav Soukup  

Články ze sekce: INVESTICE