Komodity: Cena rýže pokračuje v uptrendu

27.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Podle odhadů ze začátku tohoto týdne se cena rýže obchodované na mimoburzovním trhu stále drží na hranici okolo 18,55 USD/100 liber (100 liber rýže...

...je cca 45 kg). Dnes v ranních hodinách se začala tato zemědělská komodita prodávat za cenu 18,66 USD/100 liber, ale hned poté klesla na nynější hodnotu 18,56 USD/100 liber.

Na americkém kontinentu stále panují obavy z hurikánu, který by mohl v příštích dnech zasáhnout Mexický záliv. Také nedávné deště a jejich další hrozby by mohly zpozdit celkovou sklizeň.

V Pákistánu došlo k odstranění limitů pro minimální vývozní cenu rýže, která byla nastavena na 750 dolarů za metrickou tunu. To byl v posledním půl roce jeden z hlavních požadavků tamních zemědělců. Produkce rýže v Pákistánu se podle odhadů zvýší téměř o 27% až na 7 milionů metrických tun, oproti loňskému roku, kdy se podařilo sklidit 5,5 milionů metrických tun. Celkový vývoz rýže z Pákistánu, který patří mezi hlavní konkurenty Indie, vzrostl o 50% na 3,2 milionů tun. Do budoucna se zvažuje i další zvětšování osevní plochy. Poslední rok činil výnos z jednoho hektaru zhruba 2.211 kg.

Autor: David Hašek (david.hasek@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE