Článek: Posílení dolaru rozhýbalo měnový trh

27.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Pokles cen komodit na světových trzích a potvrzení zpomalení ekonomického růstu jak v eurozóně tak Japonsku podpořilo americký dolar vůči ostatním...

...hlavním světovým měnám. Někteří tvrdí, že dolar se odrazil na úrovni EUR/USD 1,60 od dna, jiní vidí posílení dolaru jen jako korekci dlouhodobého oslabování.

Dolar započal oslabující trend počátkem roku 2002, když se obchodovalo jedno euro za 0,86 dolarů. Dle některých analytiků ovšem dolar právě v polovině července ukončil tento dlouhodobý „medvědí“ trend a vrací se opět k „býčímu“ trendu. Dolar na páru s eurem dosáhl svého dna na úrovni kurzu EUR/USD 1,5997, což bylo v dubnu letošního roku a právě v červenci opět otestoval tuto hladinu, nad kterou se ale zatím nedostal. Za poslední čtyři týdny tak dolar posílil k euru zhruba o 7,1% na aktuální kurz EUR/USD 1,4860.

Důvodem pro razantní posílení dolaru byl pokles cen komodit a příjemně překvapující data z americké ekonomiky, a naopak v jiných částech světa zveřejněná čísla mnohem slabší než se čekalo. Potvrdilo se tak očekávání, že krize v americké ekonomice a problémy na finančních trzích začaly doléhat na ostatní významné ekonomiky. Výrazné zpomalení hospodářského růstu se tak stalo problémem nejen USA ale i eurozóny, Velké Británie, Japonska. To naznačuje snižování sazeb v těchto zemích a tedy zúžení úrokového diferenciálu mezi dolarem a ostatními měnami.

Pozitivní pro americkou ekonomiku je ale to, že americká centrální banka FED již sazby snižovala, a na přelomu dalšího roku se tak očekává oživení v ekonomice, zatímco v ostatních zemích se centrální banky chystají sazby snižovat, ale načasování je zatím nejisté. V USA je základní úroková sazba momentálně na 2,0%, zatímco v eurozóně na 4,25% a ve Velké Británii na 5,0%.

Posílení dolaru se nekoná jen vůči euru. Dolarový index (U.S. dollar index), který vyjadřuje průměrnou hodnotu dolaru k šesti ostatním významným měnám, posílil od 22.července o 6,7%. Největší zastoupení v tomto indexu mají evropské měny, tedy euro (57,6%), britská libra (11,9%), švédská koruna (4,2%), švýcarský frank (3,6%). Z Asie potom japonský yen (13,6%) a severský soused USA kanadský dolar (9,1%).

Libra, zdá se, definitivně otočila trend vůči dolaru

Od listopadu minulého roku, kdy libra dosáhla vrcholu na páru s dolarem na úrovni GBP/USD 2,10, se slábnoucí libra stále dokázala držet nad GBP/USD 1,94. Teprve s posílením dolaru libra spadla až na

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE